To μυστήριο με τους φαροφύλακες που εξαφανίστηκαν στον νησί Έιλαν Μορ

Νικόλας Μπάλλος

Νικόλας Μπάλλος

 

 

 

 

Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 1990, όταν οι τρεις φαροφύλακες που είχαν βάρδια σε ένα μικρό νησάκι της Σκωτίας το Έιλαν Μορ, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Δεκαετίες μετά και το μυστήριο παραμένει άλυτο για το τι πραγματικά συνέβη στους τρεις άντρες στο απομονωμένο νησί.

eleanmor

Όλα ξεκίνησαν όταν το πλοίο που μετέφερε προμήθειες στο μικρό νησί με τον φάρο, προσέγγισε το καθορισμένο σημείο στην ακτή ώστε οι φαροφύλακες να παραλάβουν τις εβδομαδιαίες προμήθειες τους, κυρίως ζυμαρικά, κρέας, νερό και διάφορα άλλα είδη που είχαν ζητήσει να τους φέρουν από την πόλη. Ο καπετάνιος του πλοίου Τζέιμς Χάρβει έκανε αρκετές φορές σινιάλο με την κόρνα του πλοίου για να ειδοποιήσει τους τρεις φαροφύλακες ώστε να παραλάβουν τις προμήθειες τους, κανένας όμως δεν φάνηκε στην παραλία..

2181291_f520

Οι τρεις φαροφύλακες, ο επικεφαλής Τόμας Μάρσαλ αλλά και οι Τζέιμς Ντουκάτ και Ντόναλντ Μακάρθουρ δεν ήταν πουθενά γεγονός που ανησύχησε τον καπετάνιο του πλοίου με αποτέλεσμα να ρίξει άγκυρα, και ο ίδιος μαζί με το πλήρωμα του κατέβηκαν στο νησί προκειμένου να πάνε στον φάρο να δούνε τι πραγματικά συνέβαινε.

landingplatformateileanmor

Όταν μπήκαν στον φάρο, είδαν ότι έλειπαν δύο από τα τρία αδιάβροχα πανωφόρια που φοράνε οι φαροφύλακες, οι λάμπες λαδιού ήταν σβησμένες και στο τζάκι υπήρχαν ακόμα στάχτες.. Το τρίτο αδιάβροχο πανωφόρι βρέθηκε πάνω σε ένα τραπέζι πράγμα που εκτός από περίεργο ερχόταν και σε αντίθεση με τους κανονισμούς των φαροφυλάκων καθώς ήταν υποχρεωτικό να το φοράνε κάθε φορά που έβγαιναν από τον φάρο για λόγους ασφαλείας. Τι να συνέβη άραγε στους τρεις φαροφύλακες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον φάρο τόσο βιαστικά σε αυτό το απομονωμένο νησί;

39965647

Αμέσως μετά ο καπετάνιος πήγε στο τηλεγραφείο του φάρου  και έστειλε ένα επείγον τηλεγράφημα προς το Λιμενικό αλλά και το κέντρο συντονισμού των φάρων στο Εδιμβούργο. Το τηλεγράφημα ανέφερε:

Ένα τραγικό συμβάν συνέβη στο ‘Ειλαν Μορ. Οι τρεις φαροφύλακες και μοναδικοί κάτοικοι του νησιού έχουν εξαφανιστεί από το νησί. Εγώ και το πλήρωμα μου μετά από έρευνα μέσα στον φάρο αλλά και σαρώνοντας όλο το νησί δεν βρήκαμε ίχνος των τριών αντρών. Τα στοιχεία μέσα στον φάρο δείχνουν ότι το συμβάν που τους εξανάγκασε να φύγουν από τον φάρο πρέπει να έχει συμβεί εδώ και λίγες μέρες. Εγώ και το πλήρωμα μου θα παραμείνουμε στο νησί μέχρι να μας δώσετε περαιτέρω οδηγίες τι να κάνουμε και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για τους τρεις φαροφύλακες.

2_11_3l

Το μυστήριο με το ημερολόγιο του φάρου

Το μυστήριο με το τι πραγματικά συνέβη και εξαφανίστηκαν οι τρεις φαροφύλακες έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν ο καπετάνιος διάβασε το ημερολόγιο που έγραφαν καθημερινά στον φάρο οι τρεις άντρες. Στις 12 Δεκεμβρίου ο Τόμας Μάρσαλ γράφει στο ημερολόγιο για θυελλώδεις ανέμους που σαρώνουν το νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ζωή του τόσο δυνατούς ανέμους. Στο ημερολόγιο και την ίδια μέρα ο Μάρσαλ αναφέρει ότι ο δεύτερος φαροφύλακας ο Ντόναλτ Μακάρθουρ έχει πέσει σε κατάθλιψη και κλαίει συνέχεια και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πράγμα πολύ περίεργο για όσους γνώριζαν τον Μακάρθουρ καθώς ήταν ένας ατρόμητος ναυτικός που είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φουρτουνιασμένες θάλασσες του Ατλαντικού, και ήταν πραγματικά ανεξήγητο πως ένας τέτοιος άντρας θα έβαζε τα κλάματα με μια κακοκαιρία.

1365717671138

Στις 13 Δεκεμβρίου  ο Μάρσαλ γράφει στο ημερολόγιο , ότι η κακοκαιρία και οι θυελλώδεις άνεμοι συνεχίζουν να σαρώνουν το νησί και τον φάρο και ότι οι τρεις άντρες έχουν αρχίσει να προσεύχονται για να κοπάσει η θύελλα, γεγονός που και αυτό φάνηκε περίεργο καθώς ο φάρος ήταν χτισμένος πάνω σε ένα ψηλό βράχο και συνολικά απείχε πάνω από 80 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας..

DP00166565

Το σημείο που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ανεξήγητη είναι ότι στην περιοχή του νησιού τις συγκεκριμένες ημερομηνίες όχι μόνο δεν είχε κακοκαιρία και θυελλώδεις ανέμους αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει άπνοια και καθαρούς ουρανούς!

Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μάρσαλ γράφει στο ημερολόγιο: «Ευτυχώς η κακοκαιρία σταμάτησε, ηρεμία πάλι στο μικρό μας νησί»

Τι πραγματικά συνέβη στους φαροφύλακες;

Έχουν περάσει χρόνια και ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια λογική εξήγηση, παρά μόνο ότι οι δύο φαροφύλακες είχαν βγει προφανώς για να περπατήσουν στο νησί και κάποιο κύμα τους παρέσυρε και τους έριξε στην θάλασσα. Ο τρίτος φαροφύλακας ακούγοντας τις φωνές τους έφυγε βιαστικά από τον φάρο χωρίς να προλάβει να φορέσει το πανωφόρι του , και την προσπάθεια του να τους σώσει έπεσε και αυτός στην θάλασσα..

Τα πτώματα των τριών αντρών δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις εκτεταμένες έρευνες από πολεμικά πλοία και ελικόπτερα που είχαν σαρώσει ολόκληρη την περιοχή..

Ακόμα και σήμερα το μυστήριο με τους φαροφύλακες του νησιού Έιλαν Μορ παραμένει ανεξιχνίαστο.. τα συμπεράσματα δικά σας..

 

 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress