To μενού των αστροναυτών στο διάστημα!

Τα τελευταία πενήντα χρόνια το τμήμα της NASA που ετοιμάζει τα φαγητά που τρώνε οι αστροναύτες κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο διάστημα, έχει αλλάξει το “μενού” τους αρκετές φορές προκειμένου να γίνει πιο γευστικό και πιο απολαυστικό προσθέτοντας συνεχώς νέες γεύσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις πρώτες “διαστημικές” τροφές που έφαγαν οι πρώτοι αστροναύτες που ταξίδεψαν έξω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας..

n1 n2

Από τους άγευστους σπόρους και τα παξιμάδια που “απολάμβαναν” οι πρωτοπόροι του διαστήματος την δεκαετία του 60, οι σημερινοί αστροναύτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα περισσότερα φαγητά και τα αγαπημένα τους σνακ που τρώνε και στο σπίτι τους, με την NASA να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την έρευνα των διαστημικών γευμάτων!

n3 n4 n5

Ο Τζον Γκλεν υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που απόλαυσε το πρώτο του διαστημικό γεύμα που περιλάμβανε τρία σωληνάρια που εξωτερικά έμοιαζαν με τις συσκευασίες της γνωστής μας οδοντόπαστας, και περιείχαν κρέας σε μορφή πουρέ, και για γλυκό μια σος σοκολάτας, με τον Γκλεν να παραπονιέται μετά από λίγη ώρα ότι πεινάει..και με τους υπεύθυνους της NASA να αρχίζουν να αναθεωρούν την ποσότητα του φαγητού που ετοίμαζαν για τους αστροναύτες. Μετά από λίγα χρόνια τα πληρώματα της αποστολής Mercury είχαν το “αναβαθμισμένο” μενού που περιλάμβανε κρέας και κοτόπουλο σε μορφή σκόνης..που ήταν ερμητικά κλειστά σε μεταλλικά κουτιά και που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σχεδόν αδύνατο να ανοιχτούν με τους αστροναύτες να εξακολουθούν να είναι νηστικοί και πεινασμένοι! Τα φαγητά επίσης που ήταν συσκευασμένα μέσα σε σωληνάρια ήταν πολύ δύσχρηστα με το μεγαλύτερο μέρος της τροφής να παραμένει κολλημένη μέσα στο σωληνάριο.. Τότε η NASA κατάλαβε ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσει από την αρχή όλο το πρόγραμμα σίτισης των αστροναυτών γιατί οι αστροναύτες κινδύνευαν από ασιτία και όχι από τους μεγαλύτερους και σοβαρότερους κινδύνους που κρύβουν τα διαστημικά ταξίδια..

n6 n7 n8

Το πρώτο πράγμα που άλλαξε ήταν οι συσκευασίες, με τα σωληνάρια που θύμιζαν οδοντόκρεμες και τα μεταλλικά κουτάκια που δεν άνοιγαν ποτέ, να αποτελούν παρελθόν. Τη θέση τους πήραν μικροί κύβοι που ήταν τυλιγμένοι με ένα είδος ζελατίνης και περιείχαν το φαγητό των αστροναυτών, με ένα πολύ εύκολο άνοιγμα και με την νέα αυτή τεχνολογία να επιτρέπει την προσθήκη πλουσιότερου μενού στο “τραπέζι” των εξερευνητών του διαστήματος.. Πλέον το μενού θα περιλάμβανε γαρίδες, κοτόπουλο, λαχανικά και μηλόπιτα..

n9

Μέσα σε λίγα χρόνια το μενού είχε εμπλουτιστεί εντυπωσιακά, και πλέον το πλήρωμα της αποστολής Apollo θα απολάμβανε ένα γευστικό μενού, με τους αστροναύτες της αποστολής να έχουν πλέον διαθέσιμο και ζεστό νερό όπου θα έφτιαχναν ζεστές σούπες, χρησιμοποιώντας μάλιστα και κανονικά κουτάλια κάτι που ήταν απαγορευτικό τα προηγούμενα χρόνια.

n10

Σήμερα η κατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι εντελώς διαφορετική, με τον Διαστημικό Σταθμό να διαθέτει ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων και με τους αστροναύτες να μπορούν να επιλέξουν το αγαπημένο τους πιάτο, τρώγοντας σε κανονική τραπεζαρία που βρίσκεται μέσα στον Σταθμό!

Newmail.gr –  Πηγή φώτο: NASA

hhh jhht utty ytt

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress