O I Δ Ι Ν Ο Υ Σ του Θανάση Τριαρίδη

Για 7 ακόμη παραστάσεις στο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες

 

Ολική επαναφορά για τον Θανάση Τριαρίδη που μετά την αποκάλυψη του στον «Μένγκελε»

μας δίνει ένα ακόμα δείγμα συμπυκνωμένης συγγραφικής ευφυίας, εφορμώντας από την σημαντικότερη, για πολλούς, αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή τον «Οιδίποδα». Αναπαράγοντας βασικά μοτίβα που συνοδεύουν τα έργα του(..) παραδίδει το έργο στον ακούραστο ως φαίνεται κοινωνό του, Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Μετά την ερμηνεία του στον «Μένγκελε» ο ηθοποιός αναλαμβάνει και σκηνοθετικά καθήκοντα ερμηνεύοντας με υψηλές αξιώσεις συνάμα τον διπλό ανδρικό ρόλο, έχοντας στο πλευρό του την Αννα Μάσχα σε μια από τις κορυφαίες της στιγμές, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.(Σ. Χαραμή, monopoli)

 

Η παράσταση, σκηνοθετημένη με απόλυτη ευκρίνεια, αναδεικνύει τις σκοτεινές μεταπτώσεις των δύο ηρώων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ελληνική δραματουργία που έχει πλέον αφήσει πίσω της τη βαρετή ηθογραφία. Ερμηνευτικό επίτευγμα για τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Αννα Μάσχα, που γεμίζουν με συναίσθημα κάθε στιγμή του ψυχολογικού αυτού θρίλερ.

(Α. Λακασάς, Καθημερινή)

 

Ο «Οιδίνους» είναι παράσταση που προβληματίζει κι απευθύνεται στα βαθύτερα ένστικτα που αφορούν στην οικογένεια, μια κοινωνική σύμβαση τόσο θεμελιώδη όσο και επικίνδυνη για τον ψυχισμό του καθενός. Η παράσταση θα σας ακολουθεί για καιρό. (Α. Παχή, lifebook.gr)

 

Η παράσταση, σ’ ένα σκληρό και ζοφερό σύμπαν, θα σας συγκλονίσει.

(X. Κιούση, Newsbeast)

.

Η περίπτωση του Τριαρίδη στο θέατρό μας είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη: Το θέατρό του

δεν διεκδικεί εξ αρχής τη σκηνική μεταφορά του (αν και παίζεται συχνά, με επιτυχία, και από ηθοποιούς ολκής). […] Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη μοναχική- περίπτωση συγγραφέα του θεάτρου μας, που επιμένει να ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Νομίζω ότι η σκηνή μας μπορεί να κερδίσει από αυτόν.(Γ. Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών)

 

Μετά από έργα όπου αναζήτησε τα όρια μέσα στα οποία κινούνται οι καταπιεστικές σχέσεις ενός ζευγαριού, μετά από έργα όπου επανατοποθέτησε τη συλλογική ευθύνη του δυτικού κόσμου απέναντι στο Ολοκαύτωμα, τώρα πρόσφερε στους σταθερούς συνεργάτες του από το χώρο του θεάτρου την ευκαιρία να ερμηνεύσουν πιθανές νέες απόψεις για το πώς η βάση της κοινωνίας μας –η οικογένεια- έχει διαμορφωθεί από την εποχή του Σοφοκλή μέχρι σήμερα. «Οιδίνους», λοιπόν. Αν Οιδίπους σημαίνει αυτός που έχει πληγωμένα πόδια, Οιδίνους είναι αυτός που έχει πληγωμένο νου. (Μ. Κοντολέων, fractalart.gr)

 

Δεν είναι μια τραγωδία για έναν πατέρα που δεν μπόρεσε να δεχτεί τον θάνατο του γιου του. Είναι μια τραγωδία για έναν άντρα που προσπαθεί να επανεφεύρει τον εαυτό του και στην πορεία αυτοκαταστρέφει και παλιό και νέο από την αδυναμία του να δεχτεί τη δική του απλότητα. Πώς είναι δυνατόν να μην προσκυνάς το μεγαλείο που είναι η διάνοια του Θανάση Τριαρίδη μετά από αυτό; (Μ. Βαμβούνης, gkoutloura)

 

Μετά τον «Μένγκελε», ο Θανάσης Τριαρίδης μας παραδίδει ένα ακόμη συγκλονιστικό εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ, που αυτή τη φορά περιστρέφεται γύρω από τη ζωτική νοσηρότητα της οικογένειας με άξονα αναφοράς την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος». Σε ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, έχοντας στο πλευρό του την Άννα Μάσχα σε μία από τις καλύτερες στιγμές της στη σκηνή.  (Χ. Φαραζή, tospirto)

Ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ, το καινούριο έργο του Θανάση Τριαρίδη, που έχει συγκινήσει, προβληματίσει και κατακτήσει κοινό και κριτικούς, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του και μετά το Πάσχα, τροποποιώντας το πρόγραμμά του, χάρη στη θερμή ανταπόκριση του κοινού. ‘Ετσι, ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ επιστρέφει στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες στις 16 Μαΐου και προσθέτει μία ακόμη ημέρα παραστάσεων. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του ΟΙΔΙΝΟΥ διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα, 16/5 –  Δευτέρα, 23/5 – Τρίτη, 24/5 -Δευτέρα, 30/5 – Τρίτη, 31/5 – Δευτέρα, 6/6 και Τρίτη, 7/6.

 

 

Ο Οιδίνους, το πέμπτο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις σκηνές της Αθήνας, ανέβηκε το Φεβρουάριο σε σκηνοθεσία Λάζαρου Γεωργακόπουλου, ο οποίος μαζί με την Άννα Μάσχα, έχουν επωμισθεί τους δύο ρόλους του έργου.

 

Περίληψη του έργου

Αν ο μυθικός Οδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του γονείς του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους).

 

Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά  αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια.  Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.

 

Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή συναντάει το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Μουσική: Χρήστος Διαμαντής

Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Πατρικαράκου

Παραγωγή: Εκδόσεις Ευρασία & Μανόλης Σάρδης / PRO4

 

Ερμηνεύουν:  Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος // Ι: Άννα Μάσχα

 

Στοιχεία Παράστασης

Ημερομηνίες παραστάσεων:

Δευτέρα, 16/5 –  Δευτέρα, 23/5 – Τρίτη, 24/5 -Δευτέρα, 30/5 – Τρίτη, 31/5 – Δευτέρα, 6/6 και Τρίτη, 7/6

Ώρα έναρξης παράστασης: 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: 14€ (γενική είσοδος),  10€  (Φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), άνω των 65 και ανέργων

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες / Τουρναβίτου 7,Ψυρρή / Τηλ. για κρατήσεις: 210 3255444

 

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=nSYS2wik_QE

Περισσότερες Λεπτομέρειες: https://www.facebook.com/oedinus/?fref=ts

 

Προπώληση εισιτηρίων:  Ticket services / Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) (μετρητοίς με εκτύπωση Voucher) // Τηλεφωνικά: 210.7234567 (με πιστωτική/χρεωστική κάρτα) //

Online: www.ticketservices.gr (με πιστωτική/χρεωστική κάρτα)// Καταστήματα Forthnet

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress