Η “κινηματογραφική” πρωτεύουσα της Μογγολικής Αυτοκρατορίας!

Η αρχαία πόλη Sarai Batu βρισκόταν στο νοτιότερο τμήμα του ποταμού Βόλγα, και σχεδόν 130 χιλιόμετρα βόρεια από την σημερινή πόλη Αστραχάν της Ρωσίας. Η αρχαία αυτή πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα της Χρυσής Ορδής, της αυτοκρατορίας των Μογγόλων που επικρατούσε σε ολόκληρη της Ανατολική Ευρώπη κατά την διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα. Στο απόγειο της, η αυτοκρατορία είχε επεκταθεί από τα Ουράλια μέχρι και τον ποταμό Δούναβη, με τα νότια σύνορα της Χρυσής Ορδής να συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα και το σημερινό Ιράν!

11 12 13 14

Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον τότε αρχηγό των Μογγόλων Batu Khan, o οποίος ήταν και εγγονός του Τζένγκις Χαν, με την πόλη να έχει 75,000 μόνιμους κατοίκους! Ένας Άραβας περιηγητής που επισκέφτηκε την πόλη τον 13ο αιώνα, περιέγραψε την Sarai Batu ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις που έχει επισκεφτεί, με καλοσυνάτους κατοίκους, οργανωμένες εμπορικές αγορές και άνετους δρόμους. Ο Άραβας ταξιδιώτης ανέφερε ότι στην αρχαία πόλη υπήρχαν περισσότερα από 12 μεγάλα τζαμιά καθώς και περισσότεροι από 10 καθεδρικοί ναοί, καθώς ο πληθυσμός της πόλης συμπεριλάμβανε ένα μείγμα διαφορετικών θρησκειών, με Μογγόλους αλλά και Ρώσους κατοίκους.

15 16 17 18

Τον 14ο αιώνα για άγνωστους μέχρι και σήμερα λόγους, η πόλη εγκαταλείφθηκε και η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε σε μια νέα τοποθεσία, 180 χιλιόμετρα βόρεια από τη Sarai Batu, με τη νέα πρωτεύουσα να ονομάζεται Sarai Berke, δηλαδή η Νέα Sarai! Ένα αντίγραφο της αρχαίας πόλης κατασκευάστηκε από μια ρωσική εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, για τα γυρίσματα της ταινίας “The Horde” που γυρίστηκε σε μια τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία πόλη το 2011. Σήμερα το ιδιαίτερο αυτό κινηματογραφικό στούντιο, πιστό αντίγραφο της αρχαίας πόλης έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με χιλιάδες επισκέπτες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο!

19 20 21 22

Newmail.gr

Πηγές φώτο:1 , 23

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress