Οι μοναδικοί φάροι στη Βρετάνη!

Στην περιοχή της Βρετάνης στη βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, βρίσκεται μια μεγάλη χερσόνησος που εκτείνεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και συνορεύει στον Βορρά με τη θάλασσα της Μάγχης και στον νότο με τον Βισκαϊκό κόλπο. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θεωρείται μια από τις πλέον επικίνδυνες στον πλανήτη, με συχνές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που ξεπερνούν συχνά τα 12 μποφόρ δημιουργώντας κύματα που ξεπερνούν συχνά τα 40 μέτρα! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Γαλλικές αρχές, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 70 πλοία έχουν βουλιάξει στην περιοχή από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα. Για τον λόγο αυτό, σε ολόκληρη την χερσόνησο αλλά και σε μικρές νησίδες υπάρχουν διάσπαρτοι δεκάδες φάροι προκειμένου να προειδοποιούν τα διερχόμενα πλοία για τα επικίνδυνα σημεία της θαλάσσιας περιοχής, με τους φάρους στην Βρετάνη να αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των φάρων όλης της Γαλλίας!

Ένας από τους πιο γνωστούς φάρους παγκοσμίως, είναι ο φάρος La Jument που βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο, σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή. Ο συγκεκριμένος φάρος έγινε “διάσημος” με τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Γάλλου φωτογράφου Jean Guichard, που τον φωτογράφισε μια μέρα με δυνατούς ανέμους και πελώρια κύματα, τον Δεκέμβριο του 1989. Ήταν 21 Δεκεμβρίου του 1989, όταν μια δυνατή καταιγίδα συνοδευόμενη από τεράστια κύματα έπληξε τις ακτές της Βρετάνης, με τους φάρους να δέχονται τα “χτυπήματα” από τα τεράστια κύματα που υψώνονταν μέχρι και τα 40 μέτρα σε ορισμένα σημεία!

Τότε ο Γάλλος φωτογράφος, αποφάσισε ότι ήταν η τέλεια ευκαιρία για να φωτογραφήσει τον συγκεκριμένο φάρο, και παρά τις επιφυλάξεις του πιλότου του ελικοπτέρου, τελικά απογειώθηκαν από ένα κοντινό ελικοδρόμιο και πέταξαν πάνω από τον φάρο, με ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και με τους θυελλώδεις ανέμους να φέρνουν το ελικόπτερο στα όρια του! Την στιγμή που το ελικόπτερο πέταγε πάνω από τον φάρο, ο Theodore Malgorn που ήταν ο φαροφύλακας που είχε υπηρεσία εκείνη την ημέρα στον φάρο, βγήκε έξω από τον φάρο νομίζοντας ότι ήρθε ένα ελικόπτερο διάσωσης να τον πάρει καθώς τα κύματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του φάρου, με τον ίδιο πλέον να φοβάται για τη ζωή του.. Την στιγμή που άνοιξε την πόρτα για να βγει έξω, ένα τεράστιο κύμα χτύπησε πάνω στον φάρο, με τον Γάλλο φωτογράφο να μην χάνει φυσικά την ευκαιρία και να το φωτογραφίζει αμέσως, και ταυτόχρονα ο φαροφύλακας γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το να παρασυρθεί από τα κύματα, μπαίνοντας αμέσως πάλι μέσα στον φάρο. Από τότε οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν μείνει στην ιστορία..

l1 l2 l3

 

Ο Γάλλος φωτογράφος έχει φωτογραφίσει και άλλους μοναδικούς φάρους της περιοχής της Βρετάνης, σε πιο ήρεμες καιρικές συνθήκες..

;ll7 l4 l5 l8 l66 l77 l78 l85 l0090 l889

Πηγή φώτο: Jean Guichard

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress