6 λόγοι για να αγαπήσετε το μέλι!

Από την αρχαιότητα το μέλι θεωρούνταν ιδιαίτερα θρεπτικό αλλά και ευεργετικό για την υγεία μας, με ολόκληρα κουτιά από μέλι να έχουν βρεθεί σε τέλεια κατάσταση σε Αιγυπτιακούς τάφους, καθώς με τα ελάχιστα ποσοστά υγρασίας που έχει σε συνδυασμό με την εξαιρετική του οξύτητα, δημιουργεί ένα “αφιλόξενο περιβάλλον” για την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το μέλι είναι μια υπερτροφή που εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ταυτόχρονα προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία μας. Νεότερες έρευνες πάνω στο μέλι, επιβεβαιώνουν ότι ένα βαζάκι μέλι δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι..

1. Ανακουφίζει από τον βήχα

Σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Penn State to 2007, βρέθηκε ότι σε ένα δείγμα 140 φοιτητών με μέτρια συμπτώματα βήχα, η χρήση μελιού δρούσε πιο αποτελεσματικά ακόμα και από τα αντιβηχικά φάρμακα! Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες μια άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 90% από τα 270 μικρά παιδιά που συμμετείχαν, όταν έπαιρναν μια κουταλιά μελιού 30 λεπτά πριν κοιμηθούν έβηχαν πολύ λιγότερο και είχαν έναν ήρεμο ύπνο σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν έτρωγαν μέλι πριν τον ύπνο.

mi

 

2. Το μέλι βοηθάει στη μνήμη

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε το 2015 το Reuters, στην οποία συμμετείχαν 120 άτομα και που οι μισοί λάμβαναν σε καθημερινή βάση 120 γραμμάρια μελιού σε αντίθεση με τους άλλους μισούς που λάμβαναν χάπια placebo. Μετά από ένα διάστημα 4 μηνών όλοι οι συμμετέχοντες της έρευνας πήραν μέρος σε διάφορα τεστ μνήμης και προς μεγάλη έκπληξη των διοργανωτών της έρευνας, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν κάθε μέρα μέλι είχαν κατά μέσο όρο 15% υψηλότερη βαθμολογία από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου μέλι!

gf

 

3) Επουλώνει τις πληγές

Μπορεί οι περισσότεροι να απολαμβάνουμε το μέλι στην διατροφή μας, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το μέλι έχει και εξαιρετικές επουλωτικές ιδιότητες, με το ακατέργαστο μέλι να επουλώνει  αποτελεσματικά πληγές και έλκη ποδιών. Το μεγάλο διαδικτυακό Portal WebMd, συμβουλεύει να τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα μελιού πάνω στην πληγή και να το δένουμε με μια γάζα, αφήνοντας το να δράσει για περίπου 12 ώρες!

try

4) Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Το μέλι περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως νιασίνη, βιταμίνες  Β2 και B5, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο.

Honey on spoon

 

5) Μπορεί να ανακουφίσει από διάφορες αλλεργίες

Με το μέλι να έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση, νεότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι ίσως και να μπορεί να είναι σύμμαχος μας κατά των εποχικών αλλεργιών, με μερίδα επιστημόνων να υποστηρίζουν ότι επειδή το μέλι περιέχει ίχνη από γύρη λουλουδιών, η κατανάλωση του δρα “θεραπευτικά” για την καταπολέμηση των αλλεργιών!

gfgfg

6) Το καλύτερο “καύσιμο” για την γυμναστική!

Σε κάθε κουταλιά μελιού βρίσκονται περίπου 17 γραμμάρια υδατανθράκων, αποτελώντας το καλύτερο ξεκίνημα μιας αθλητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ενεργειακό ποτό από μέλι, απλά βάζοντας μια κουταλιά μέλι σε ένα μπουκάλι νερό! Εναλλακτικά πριν από την προπόνηση μπορείτε να φάτε μια κουταλιά μέλι ή μια ενεργειακή μπάρα μελιού!

Newmail.gr 

gffff

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress