Προτάσεις για cocktail απο το newmail και τον Γιάννη Καρακώστα

Γιάννης Καρακώστας

Γιάννης Καρακώστας

Το καλοκαίρι έφτασε. Τα ράφια στα μπαρ ήδη έχουν αρχίσει να γεμίζουν με λευκά ποτά τα οποία έχουν την τιμητική τους τους ζεστούς μήνες.Οι μπαρτεντερς “ξεσκονίζουν τις γνώσεις και τα κόλπα τους.Κι εσύ θέλεις κάτι διαφορετικό να σε δροσίσει καθώς έχεις ακόμη από πέρσυ στο στόμα σου την γεύση της ταπεινής μπύρας. Μην σκας. Σου έχω την λύση.Ακολουθούν πέντε κλασικά καλοκαιρινά cocktails, τα οποία φέτος θα γίνουν η αγαπημένη σου συνήθεια, το ποτό σου, η παρέα σου και θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις για άλλη μια φορά από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

CAIPIRINHA

images (20)

Έχει βάση την Cachaca. Ένα ποτό με καταγωγή από Βραζιλία. Τις πρώτες αναφορές για την Cachaca τις έχουμε τον 17ο αιώνα και βγαίνει από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου. Ξεκίνησε ως το ποτό των χωρικών αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε με την βοήθεια του Βραζιλιάνικου καρναβαλιού και πλέον είναι γνωστό παγκοσμίως για την πικάντικη γεύση του και την παρασκευή του Caipirinha. Η συνταγή για το cocktail είναι εύκολη. Κόβουμε ένα lime στα τέσσερα και το τοποθετούμε σε ένα χαμηλό ποτήρι με λίγη ζάχαρη και πιέζουμε μέχρι να βγει ο χυμός του lime με ένα γουδοχέρι. Γεμίζουμε με τριμμένο πάγο, και περιχύνουμε την Cachaca. Δύο κοντά καλαμάκια και είναι έτοιμο.

COSMOPOLITAN

images (21)

Όλοι το έχουμε ακούσει. Έγινε γνωστό κυρίως την δεκαετία του 90 από την σειρά Sex And The City. Η Sarah Jessica Parker έπινε μόνο cosmopolitan όταν ήταν έξω με την παρέα της. Αν είσαι γυναίκα θα σου δώσει λίγο στυλ. Αν είσαι άντρας μην σκας. Σου έχω και άλλα cocktails παρακάτω. Η συνταγή:

20 ml (1 oz) Cointreau
10 ml (¾ oz) χυμό λεμονιού
20 ml (1 oz) χυμό cranberry
40 ml (1½ oz) vodka
 Σε ένα shaker προσθέτουμε όλα τα συστατικά και πάγο. Ανακινούμε καλά και σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι martini.Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού. 

CUBA LIBRE 

images (23)

Σημαίνει” Ελεύθερη Κούβα”.Θεωρείται αντρικό cocktail. Υπάρχει μια ιστορία για την προέλευση του ονόματός του. Η ιστορία αυτή λέει πως τα χρόνια όπου στην Κούβα υπήρχε πόλεμος, ένα βράδυ μαζεύτηκαν  Αμερικανοί στρατιώτες σε ένα μπαρ να ξεκουραστουν.Ξαφνικα μπήκε μέσα ένας Λοχαγος και παρήγγειλε ρούμι με κοκα κόλα πάγο.  και lime. Του άρεσε και παρήγγειλε και δεύτερο παρασυροντας τους στρατιώτες να πίουν και αυτοί μια γύρα. Μάλιστα έκαναν και μια προποση ” Por Cuba Libre ” και έτσι έμεινε το όνομα αυτό στο συγκεκριμένο cocktail. Η ιστορία όμως δεν ευσταθει καθώς η κοκα κόλα πήγε στην Κούβα μετά το 1900 ενώ ο πόλεμος τελείωσε το 1898. Εν πάση περιπτώσει.Η συνταγή απλή. Σε ψηλό ποτήρι γεμίζουμε πάγο. Βάζουμε μια μερίδα ρούμι 3 μερίδες κοκα κόλα και λίγο στημένο lime. Μπορούμε να σερβίρουμε με φέτα lime εντός του ποτηριου η στο χείλος για γαρνιτουρα.

MOJITO

images (26)Πρωτοεμφανίστηκε την εποχή της ποτοαπαγορευσης, όπως και τα περισσότερα cocktails με σκοπό να καλυφθεί το αλκοόλ. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εκπληκτικό. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες και έχει συνοδεψει πολλά καλοκαίρια μας.Υπαρχουν πολλές παραλλαγές. Εδώ θα δούμε την κλασική συνταγή. 

2 μεζούρες λευκό ρούμι
1 λάιμ κομμένο σε έξι κομμάτια
1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
Φυλλαράκια μέντας (8-12)
Θρυμματισμένος πάγος

Ανακατεύουμε τη μέντα με το σιρόπι ζάχαρης και 4 από έξι κομμάτια λάιμ σε ψηλό ποτήρι. Γεμίζουμε το ποτήρι με τον πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με σόδα και διακοσμούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια λάιμ.

Sex On The Beach 

images (27)

Το αγαπημένο μου.Και μόνο από το όνομα. Και μόνο για το χαμόγελο της barwoman όταν της το παραγγέλνω κοιτώντας την με νόημα ή για τα κοριτσάκια που γνώρισα όταν δούλευα εγώ ως Barman και η παραγγελία αυτού του cocktail ήταν η αφορμή να τις “γνωρίσω καλύτερα”. Οι ιστορίες για την προέλευσή του πολλές. Η μία θέλει τον Ματίας, έναν μελαχρινο μπάρμαν να το εμπνέεται, η άλλη τον Ted Pizio, barman στο Confetti στη Florida να το παρασκευαζει με σκοπό να κάνει πολλές πωλήσεις και να κερδίσει έναν διαγωνισμό . Τίποτα όμως αποδεδειγμενο εκτός απ το ότι πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του 80′,μετά την κυκλοφορία του Peach Schnapps και το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Μια από τις επικρατέστερες συνταγές είναι η ακόλουθη:

2 μεζούρες βότκα

1 μεζούρα λικέρ ροδάκινο (Peach schnapps)

6 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκάλι

λίγο σιρόπι Grenadine
1 ρόγα σταφύλι ή και 1 φέτα πορτοκάλι για γαρνίρισμα

Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακατεύουμε . Βάζουμε 3-4  παγάκια σε ψηλό ποτήρι και σουρώνουμε μέσα το μείγμα. Περνάμε στο καλαμάκι το σταφύλι ή χαράσσουμε τη μισή διάμετρο μιας φέτας πορτοκαλιού και την τοποθετούμε στο χείλος του ποτηριού.Έτοιμο.

 

Βέβαια, απαραίτητο είναι ο Barman να έχει γνώση επί του θέματος και να μην ακολουθεί απλά την συνταγή που βρήκε στο Internet, τα ποτά που θα χρησιμοποιήσει να είναι “καθαρά” και έσυ να ξέρεις τις αντοχές σου στο αλκοόλ.Και φυσικά όταν πλησιάσεις τα όριά σου να έχεις την μαγκιά να αφήσεις κάποιον άλλο λιγότερο πιωνένο να οδηγήσει η ακόμη καλύτερα να πάρεις ένα ταξί.

Καλό καλοκαίρι. Στην υγεία μας.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress