6 απλές συμβουλές για να ξεκινήσετε την δικιά σας επιχείρηση!

Έχετε την τέλεια ιδέα και είστε σχεδόν σίγουροι ότι η επιχειρηματική σας ιδέα θα δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση. Από την ιδέα μέχρι το σημείο που θα ξεκινήσετε να απολαμβάνετε του καρπούς της προσπάθειας σας, είναι ένας μεγάλος και πολλές φορές δύσκολος δρόμος. Οι 6 συμβουλές που θα διαβάσετε παρακάτω μπορεί να ακούγονται αυτονόητες αλλά πιστέψτε με στην πράξη δεν είναι και τόσο απλές να πραγματοποιηθούν. Κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια θα “συναντήσει” στην πορεία της πολλά εμπόδια, από την γραφειοκρατία που θα δοκιμάζει τα νεύρα σας σε καθημερινή βάση, τον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιο αντικείμενο με το δικό σας και που συχνά θα υπάρχουν και ύπουλα χτυπήματα “κάτω από τη μέση”, όλα αυτά είναι αναμενόμενα και θα πρέπει να ξεπεράσετε και να μάθετε να μην τα αφήνετε να σας αποσπούν την προσοχή από τον στόχο σας που είναι φυσικά η επιτυχία!

1) Να έχετε ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο.

Το πρώτο βήμα που όλοι οι νέοι επιχειρηματίες κάνουν μόλις ξεκινήσουν τη νέα τους επιχείρηση είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου. Σχεδιάστε προσεχτικά όλα σας τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα, γράφοντας ταυτόχρονα σε ένα σημειωματάριο ότι πραγματικά σας κατεβαίνει στο μυαλό για την νέα σας επιχείρηση.. Αυτή η φαινομενικά χαζή ιδέα που είχατε τον πρώτο μήνα της επιχείρησης σας μπορεί σε λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια να είναι το κλειδί της επιτυχίας. Φυλάξτε αυτό το σημειωματάριο μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα, μπορεί στο μέλλον σας σώσει τη ζωή..

m1

2) Μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας.

Έχετε ξεκινήσει τη νέα σας επιχείρηση, είστε γεμάτοι αισιοδοξία και είστε έτοιμοι να κατακτήσετε τον κόσμο… για να το θέσω κάπως κομψά.. Μην διστάσετε στην αρχή να ζητήσετε βοήθεια από τα κοντινά και συγγενικά σας πρόσωπα που μπορούν να σας βοηθήσουν στο νέο σας ξεκίνημα. Η βοήθεια μπορεί να είναι από υλική (χρηματοδότηση της εταιρείας σας), βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό (ο συγγενής ή φίλος που θα αναλάβει ένα μέρος της επιχείρησης), αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη που θα πρέπει να έχετε, αν και δεν εξαρτάται από εσάς, από τους γύρω σας. O Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει τον πρώτο του υπολογιστή στο υπόγειο του σπιτιού του, με πολλές εταιρείες πληροφορικής να μην του δίνουν σημασία και να κοροϊδεύουν μάλιστα το προιόν, με τον ίδιο να φτάνει πολλές φορές στο σημείο να τα παρατήσει. Ο πατριός του όμως ήταν αυτός που καθόταν κάθε βράδυ και ξενύχταγε δίπλα του στο υπόγειο βοηθώντας τον και εμψυχώνοντας τον.. Το αποτέλεσμα γνωστό!

rt

 

3) Γνωρίστε τους υποψήφιους πελάτες σας 

Η ιδέα σας φοβερή, το προϊόν σας ακόμα καλύτερο, σε ποιους όμως απευθύνεστε και ποιες ανάγκες τους θα καλύψει το πρωτοποριακό σας προϊόν ή η ,μοναδική σας ιδέα; Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να μάθετε σχεδόν τα πάντα για τους υποψήφιους πελάτες. Γίνετε και εσείς πελάτης του προϊόντος σας, και αξιολογείστε τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει. Επίσης να έχετε πάντα έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους καταναλωτές του προιόντος ή τους αποδέκτες της υπηρεσίας σας. Μια σελίδα στο Facebook, μια φωτεινή και καθαρή ιστοσελίδα, με τηλέφωνα επικοινωνίας θα είναι κάτι που θα πρέπει από την αρχή της επιχείρησης σας να έχετε δημιουργήσει. Ακούστε τα παράπονα του κόσμου, απαντήστε σε όσα περισσότερα μπορείτε, θα υπάρξουν και περιπτώσει βέβαια που δεν θα αξίζει να ασχοληθείτε, αλλά σε γενικές γραμμές όλες οι μεγάλες εταιρείες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τα σχόλια των καταναλωτών. Ακούστε τους πελάτες σας, και να είστε σίγουροι ότι θα σας το ανταποδώσουν!

65

4) Κρατήστε λογικές τιμές

Την καλύτερη υπηρεσία του κόσμου να προσφέρετε, το καλύτερο προϊόν να πουλάτε αν δεν έχετε μια λογική τιμή που να είναι φυσικά ανάλογη της πνευματικής εργασίας της υπηρεσίας σας ή την ποιότητα των υλικών του προϊόντος σας, οι καταναλωτές θα σας γυρίσουν την πλάτη. Ειδικά τους πρώτους μήνες της επιχείρησης σας, μπορεί ίσως να πουλήσετε ακόμα πιο φθηνά γιατί πρέπει να σας μάθει ο κόσμος και αυτό θα γίνει μόνο με μια λογική τιμή.. Όταν με το καλό αρχίσουν οι δουλειές να πηγαίνουν καλύτερα, τότε θα μπορείτε να αξιολογήσετε από την αρχή την τιμολογιακή σας πολιτική και να θυμάστε πάντα τον εξής χρυσό κανόνα: όταν καθορίζετε τις τιμές της υπηρεσίας ή του προϊόντος που πουλάτε, να θυμάστε πάντα ότι πουλάτε την αξία τους ως υπηρεσία ή προϊόν και όχι απαραίτητα το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία! 

Price target

5) Πρέπει να το θέλετε!

Για να το πω πιο ωμά, πρέπει πραγματικά να γουστάρετε αυτό που κάνετε, να αγαπάτε πολύ την επιχειρηματική σας ιδέα και μόνο έτσι θα δουλέψετε τόσο σκληρά ώστε να επιτύχετε. Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του πλανήτη δούλεψαν πάνω σε αυτό που πραγματικά αγαπούσαν και η επιτυχία ήρθε από μόνη της. Όπως ανέφερα παραπάνω, στην αρχή θα υπάρχουν αποτυχίες, αποδοκιμασίες, πολλές ώρες εργασίας με μηδενικό αποτέλεσμα. Εκεί όμως θα φανεί κατά πόσο πραγματικά γουστάρετε αυτό που κάνετε. Αν δεν σας αρέσει και τόσο ή δεν το πιστεύετε και τόσο, με την πρώτη αποτυχία το πιο πιθανό είναι ότι θα τα παρατήσετε. Αν όμως πραγματικά το πιστεύετε να είστε σίγουροι ότι θα πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα και θα τον οδηγήσετε εκεί που θέλετε εσείς..

er

 

6) Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας!

Το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσετε την επιχείρηση σας, θα θέλετε να δουλεύετε 24 ώρες το 24ωρο και ίσως να χρειαστεί μερικές φορές, απλά μην το παρακάνετε γιατί κινδυνεύετε να πάθετε υπερκόπωση, να “καείτε” με αποτέλεσμα να πέσει η απόδοση σας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Όσο και να τρέχουν οι προθεσμίες, όσο πιεστικά και να είναι τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να γυρίζει τον διακόπτη στο OFF! Κάντε μια βόλτα μόνοι σας ή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, διαβάστε ένα ευχάριστο βιβλίο, κλείστε την τηλεόραση και το διαδίκτυο (όχι αμέσως, σε λίγες γραμμές  τελειώνει το άρθρο..) και αφιερώστε όλο σας τον χρόνο στον πολύτιμο σας  εαυτό, γιατί σας έχει ανάγκη όσο και αν ακούγεται περίεργο…

 

Ωρίωνας

orionpeak@gmail.com

gf

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress