5 vintage αεροπλάνα που πετάνε μέχρι και σήμερα!

Γιολάντα Ρετουνιώτη

Γιολάντα Ρετουνιώτη

Υπάρχει μια πολυπληθής κατηγορία ανθρώπων που λατρεύει τα ταξίδια, είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για εξερεύνηση, περιπλάνηση και, κυρίως, ανανέωση. Παράλληλα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη για το vintage ως στυλ, ως τρόπο έκφρασης και γιατί όχι ως στάση ζωής. Όσοι, λοιπόν, συνάδουν με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σίγουρα θα διαβάσουν με ενθουσιασμό και νοσταλγία όσα έπονται, οι υπόλοιποι ελπίζουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την προοπτική τουλάχιστον ως κάτι το αξιοθαύμαστο.

Και μετά από τις διευκρινήσεις που έγιναν ας περάσουμε στο θέμα μας. Είναι εντυπωσιακό, λοιπόν, πως κάποια από τα πιο θρυλικά μοντέλα στην ιστορία της αεροπορίας καταφέρνουν μέχρι και σήμερα να βρίσκονται σε λειτουργία και να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στο κοινό για πτήσεις. Στη λίστα που ακολουθεί απαριθμούνται 5 από αυτά.

  1. Bleriot XI

berliot-1

Δύο αεροσκάφη του συγκεκριμένου μοντέλου βρίσκονται εν ενεργεία μέχρι τώρα και αποτελούν δύο από τα πιο παλιά αεροπλάνα που πέταξαν ποτέ, πραγματοποιώντας την πρώτη τους πτήση το 1909. Σήμερα, το ένα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το άλλο στις Η.Π.Α., ωστόσο, εκτελούν πτήσεις μόνο για μικρές αποστάσεις και σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις.

 

  1. Junkers F13

junkers-1

Το Junkers F13 τέθηκε σε λειτουργία το 1919 και είναι το πρώτο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μέταλλο. Εάν αναλογιστεί κιόλας κανείς πως τα υλικά που χρησιμοποιούνταν έως τότε για την κατασκευή των αεροπλάνων ήταν το ξύλο και το ύφασμα, σίγουρα θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτού του έργου. Καθώς καθίστατο αδύνατη η λειτουργία του αυθεντικού μοντέλου, η γερμανική εταιρεία RIMOWA προχώρησε στην κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα είναι πιστό αντίγραφο του θρυλικού F13 και πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του σύντομα.

 

  1. Junkers Ju 52

junkers-2

Ένα ακόμη μοντέλο από την συγκεκριμένη εταιρεία έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και έμελε να ενταχθεί             στο δυναμικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα τέτοιο ιστορικό αεροσκάφος χρησιμοποιεί σήμερα σε ειδικές περιστάσεις η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ενώ η ελβετική εταιρεία Ju-Air διαθέτει ορισμένα τέτοια μοντέλα για πτήσεις αναψυχής. Παράλληλα, άλλα Junkers Ju 52 βρίσκονται σε αεροδρόμια στην Νότια Αφρική, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

 

  1. De Havilland Dragon Rapide

dehallivand

Έναν επιπλέον λόγο για να επισκεφθείτε σήμερα την Αγγλία αποτελεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο έκανε την παρθενική του πτήση το 1934 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία της Ευρώπης. Το 1936, στην έναρξη του ισπανικού εμφυλίου ένα τέτοιο αεροσκάφος μετέφερε τον στρατηγό Francisco Franco από τις Κανάριες νήσους μέχρι το Μαρόκο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πάλι ένα Dragon Rapide μετέφερε τον στρατηγό Charles De Gaulle στην Αγγλία λίγο πριν την πτώση της Γαλλίας.

 

  1. Boeing 727

boeing-2

Το μοναδικό επιβατικό αεροπλάνο της λίστας πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1963. Η επαναστατική, για τα δεδομένα της εποχής, κατασκευή του, με 3 κινητήρες και χωρητικότητα έως 150 επιβάτες, αποτέλεσε απτό όνειρο για την αεροπορική βιομηχανία. Σήμερα, για να μπορέσετε να πετάξετε με το ιστορικό Boeing 727 θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Ιράν, εκεί η αεροπορική εταιρεία Iran Aseman το χρησιμοποιεί σε πτήσεις.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress