18 τρόποι να κρατήσετε φρέσκα τα φρούτα και λαχανικά σας!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το Α και το Ω της υγιεινής διατροφής. Τι γίνεται όμως όταν, ενώ φροντίζουμε η κουζίνα μας να είναι γεμάτη με φρούτα και λαχανικά, αυτά χαλάνε πολύ εύκολα και καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων μας; Διαβάστε 18 έξυπνους τρόπους για να κρατήσετε φρέσκα τα φρούτα και λαχανικά σας για πολύ καιρό.

Μην τα πλένετε!

φλ 1

Πολλοί κάνουμε αυτό το λάθος, όμως με το να πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά, προτού τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τείνουν να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Επομένως, εάν είναι πολύ βρώμικα, απλώς καθαρίστε τα με ένα υγρό πανί.

Κρατήστε τα σε υγρό περιβάλλον.

φλ 2

Τα φρούτα και λαχανικά προτιμούν υγρό περιβάλλον για να παραμείνουν φρέσκα. Όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσετε δυο με τρία φύλλα χαρτί κουζίνας στο μπολ ή στο ράφι του ψυγείου που θα αποθηκεύσετε τα φρούτα ή λαχανικά σας, ούτως ώστε να απορροφάται η περιττή υγρασία, ενώ παράλληλα να διατηρούνται σε σχετικά υγρό περιβάλλον.

Μην βάζετε όλα τα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο.

φλ 3

Κάποια φρούτα και λαχανικά χρειάζονται θερμοκρασία δωματίου, καθότι στο ψυγείο, όχι μόνο χαλάνε πολύ πιο εύκολα, αλλά αφυδατώνονται και αλλοιώνεται η γεύση τους. Αυτά είναι: οι πιπεριές, τα αγγούρια και οι ντομάτες.

Πως να διατηρήσετε τα αβοκάντο:

φλ 4

Τα αβοκάντο διατηρούνται φρέσκα για καιρό, εάν τα αποθηκεύσετε σε χάρτινη σακούλα τροφίμων, ή εάν τα τυλίξετε με εφημερίδα και τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν είναι ώριμα, βάλτε τα σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων και στο ψυγείο.

Πως να διατηρήσετε τις μπανάνες:

φλ 5

Όταν βάζουμε τις μπανάνες στο ψυγείο, μαυρίζουν και αλλοιώνεται η γεύση τους. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αφήστε τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου και τυλίξτε το κοτσάνι τους με πλαστική μεμβράνη τροφίμων.

Πως να αποθηκεύσετε τα καθαρισμένα λαχανικά:

φλ 6

Τα καθαρισμένα ή κομμένα λαχανικά, όπως είναι το σέλινο και το καρότο, μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα, όπως τη στιγμή που τα καθαρίσατε, εάν τα βάλετε στο ψυγείο μέσα σε ένα αεροστεγές μπολ με νερό.

Τοποθετήστε τα φρούτα και λαχανικά στο “θερμότερο” σημείο του ψυγείου.

φλ 8

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του ψυγείου σας, τόσο δυσκολότερα τα φρούτα και λαχανικά σας θα διατηρήσουν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους. Εάν, λοιπόν, θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό, μην τα τοποθετείτε στα ειδικά ράφια του ψυγείου σας με τη μεγαλύτερη ψύξη.

Μερικά φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να φυλάσσονται μαζί!

φλ 9

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία εκκρίνουν αιθυλένιο, όταν αρχίσουν να χαλάνε. Αυτά είναι: οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μάνγκο και τα δαμάσκηνα.

Αντίθετα, κάποια φρούτα και λαχανικά είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο και αυτά είναι: τα μήλα, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, τα καρπούζια, οι κολοκύθες, τα καρότα και το μπρόκολο.

Καλό είναι αυτές οι δύο κατηγορίες φρούτων και λαχανικών, να μην τοποθετούνται μαζί, καθώς τα φρούτα και λαχανικά της δεύτερης κατηγορίας χαλάνε μέσα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, εάν εκτεθούν στο αιθυλένιο.

Μην τοποθετείτε πατάτες και κρεμμύδια μαζί!

φλ 10

Εάν αποθηκεύσετε μαζί τα κρεμμύδια και τις πατάτες σας, τότε θα βλαστήσουν πολύ πιο γρήγορα και θα είναι μη βρώσιμα.

Τοποθετήστε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο σκοτάδι.

φλ 20

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα “αγαπάνε” το σκοτάδι. Εάν δεν έχετε χώρο να τα αποθηκεύσετε σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας σας, τυλίξτε τα σε χάρτινες σακούλες τροφίμων και φροντίστε να κάνετε τρύπες στις σακούλες, ώστε να αερίζονται.

Οι πατάτες “αγαπάνε” και αυτές το σκοτάδι!

φλ 11

Οι πατάτες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία, όπου τις “βλέπει” το φως του ηλίου, καθώς όχι μόνο θα χαλάσουν γρηγορότερα, αλλά θα γίνουν επικίνδυνες για την υγεία! Μπορείτε, λοιπόν, να τις αποθηκεύετε στο ντουλάπι, ή σε κάποιο κουτί, εάν σ\δεν έχετε χώρο.

Βάλτε μήλα μαζί με τις πατάτες σας.

φλ 21

Εάν τοποθετήσετε ένα με δύο μήλα εκεί όπου φυλάσσετε τις πατάτες σας, θα διατηρηθούν φρέσκες για πολύ παραπάνω!

Βάλτε τα σπαράγγια σε ένα βάζο!

φλ 22

Τοποθετήστε τα σπαράγγια σας σε ένα βάζο ή ποτήρι με νερό, όπως ακριβώς θα τοποθετούσατε τα λουλούδια σας, ώστε να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο χρόνο.

To μπρόκολο και το κουνουπίδι “λατρεύουν” την υγρασία!

φλ 23

Το μπρόκολο θα διατηρηθεί φρέσκο για καιρό, εάν τοποθετήσετε τη ρίζα του σε ένα μπολ ή ποτήρι με νερό και το “σκεπάσετε” με ένα υγρό πανί. Φροντίστε, βέβαια να αλλάζετε το νερό και το πανί κάθε μέρα.

Το ίδιο και το κουνουπίδι, θα διατηρηθεί φρέσκο, εάν το τυλίξετε με ένα υγρό πανί.

Τα φρούτα και λαχανικά που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να αερίζονται συχνά.

φλ 25

Εάν τα φρούτα και λαχανικά σας δεν αερίζονται επαρκώς, θα χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως, η συνήθης τακτική του να αποθηκεύουμε τα φρούτα και λαχανικά μας στο ντουλάπι, είναι λάθος! Μια καλή λύση είναι να τα έχετε σε κουτιά στον πάγκο της κουζίνας σας, ή στο ντουλάπι, το οποίο φροντίστε, όμως, να ανοίγετε συχνά μέσα στην ημέρα.

Πως να διατηρήσετε το σέλινο:

φλ 26

Το σέλινο δεν πρέπει να φυλάσσετε σε πλαστικές σακούλες, καθώς θα χάσει τη γεύση του. Τυλίξτε το, λοιπόν, σε αλουμίνιο τροφίμων και βάλτε το στο ψυγείο.

Πως να διατηρήσετε τις ντομάτες:

φλ 17

Η “πάνω” περιοχή της ντομάτας, όπου βρίσκεται το κοτσάνι, είναι αυτή που ξεκινάει να χαλάει πρώτη. Για να διατηρήσετε τις ντομάτες φρέσκες για περισσότερο, φροντίστε να τις τοποθετείτε με την περιοχή που βρίσκεται το κοτσάνι προς τα πάνω.

Πως να διατηρήσετε τα σταφύλια:

φλ 18

Τα σταφύλια θα παραμείνουν φρέσκα και ζουμερά, εάν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, σε πλαστικές σακούλες τροφίμων, ή τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων. Επίσης, φροντίστε να μην τα αποθηκεύετε όλα μαζί, καθώς αυτά που βρίσκονται χαμηλότερα, θα “πιέζονται” από τα πιο πάνω και θα χαλάσουν γρηγορότερα.

 

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress