Όταν βομβάρδισαν μια πόλη κατά λάθος!

H Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κάνει κατά διαστήματα αρκετές γκάφες μερικές αλλά αυτό που συνέβη στην πόλη Μπόιζι της Πολιτείας του Άινταχο τον Ιούλιο του 1943 θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη γκάφα καθώς βομβάρδισε κατά λάθος τρεις φορές την πόλη, με τους κατοίκους να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους και βλέποντας ένα βομβαρδιστικό να ισοπεδώνει την ήσυχη πόλη τους.. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

fd

Το βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Β-17, ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την αποστολή του, με το δεκαμελές του πλήρωμα να έχει πάρει την θέση του μέσα στο αεροπλάνο για μια νυχτερινή άσκηση που προέβλεπε ρίψεις κανονικών βομβών σε πεδίο βολής της Πολιτείας. Το βομβαρδιστικό απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Dalhart και το σχέδιο πτήσης προέβλεπε να μεταβεί στην περιοχή Conlen του Τέξας όπου εκεί βρισκόταν το πεδίο βολής με τους πιλότους και το πλήρωμα να πρέπει να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που θα ρίχνανε τις βόμβες τους που θα ήταν “μαρκαρισμένο” με τέσσερα μεγάλα φώτα και εκεί θα έπρεπε να ρίξουν τις βόμβες..

fdss

Ο πλοηγός της πτήσης (την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν GPS και κάθε αεροσκάφος είχε και έναν πλοηγό που έδινε την κατεύθυνση στους πιλότους), λόγω της απειρίας του αλλά και του άγχους του καθώς ήταν η πρώτη του άσκηση με πραγματικά πυρά και βόμβες, έκανε ένα τραγικό λάθος στην χάραξη της πορείας και έδωσε οδηγίες στους πιλότους να κατευθυνθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση!

fdssss

Μέσα σε μισή ώρα το βομβαρδιστικό βρισκόταν πάνω από την πόλη Μπόιζι, και καθώς ήταν προχωρημένα μεσάνυχτα οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν και είχαν σβήσει και τα φώτα των σπιτιών τους.. με αποτέλεσμα τα μοναδικά φώτα της πόλης που ήταν ανοιχτά εκείνη την ώρα να είναι τα τέσσερα μεγάλα φώτα γύρω από το δικαστήριο της πόλης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους μόλις είδε τα 4 φώτα θεώρησε ότι είχαν φτάσει τον στόχο τους και με μια απότομη στροφή πλησίασαν ακριβώς πάνω από τα φώτα και έριξαν την πρώτη βόμβα!

vvv

Με το που έσκασε η πρώτη βόμβα, συγκλονίστηκε ο τόπος, οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους να δούνε τι συμβαίνει και έντρομοι διαπίστωσαν ότι ένα βομβαρδιστικό τους ισοπέδωνε την πόλη. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά ο πανικός τους έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν είδαν ότι το αεροσκάφος έκανε στροφή και ετοιμαζόταν να ρίξει και δεύτερη βόμβα καθώς το σχέδιο της άσκησης προέβλεπε την ρίψη 4 βομβών!

vvvvdd

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε πέσει και η δεύτερη βόμβα, με το ωστικό κύμα να σπάει πολλά τζάμια των σπιτιών και να καταστρέφει μεγάλο τμήμα της εκκλησίας της πόλης.. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν πέσει και οι άλλες δύο βόμβες με τους κατοίκους να νομίζουν πλέον ότι έχει ξεκινήσει πόλεμος και η Αμερική δέχεται επίθεση! Ο σερίφης της πόλης μέσα στον πανικό του υποψιάστηκε τι είχε γίνει και έσπευσε να τηλεφωνήσει στην αεροπορική βάση και να τους ενημερώσει ότι το Β-17 σφυροκοπάει ανελέητα την μικρή πόλη. Την ίδια στιγμή έδωσε εντολή στον υπάλληλο της ηλεκτρικής εταιρείας να κατεβάσει όλους τους διακόπτες και έτσι επικράτησε πλήρης συσκότιση στην πόλη, με τον υποτιθέμενο στόχο να μην φαίνεται πια και με το πλήρωμα του βομβαρδιστικού να τα έχει ακούσει για τα καλά από το ασύρματο για αυτή την επική τους γκάφα!

To πλήρωμα του αεροσκάφους..

To πλήρωμα του αεροσκάφους..

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την ρίψη των τεσσάρων βομβών ήταν σχετικά μικρές καθώς οι βόμβες ήταν εκπαιδευτικού τύπου και περιείχαν μόλις 2 κιλά εκρηκτικά και 96 κιλά άμμο, προκαλώντας μόνο ζημιές λόγω του ωστικού κύματος και σχηματίζοντας μικρούς κρατήρες..

 

Νικόλας Μπάλλος

nballos@newmail.gr 

 

 

 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress