Ωραία Κοιμωμένη

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)

 

Παράταση Παραστάσεων μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

 

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι

 

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Θεάτρου 104 και μέσω Viva

 

 

 

 

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η Ομάδα Hippo με χαρά ανακοινώνει την παράταση των παραστάσεων της Ωραίας Κοιμωμένης², που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104,  μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017!

Το κλασικό παραμύθι Ωραία Κοιμωμένη, σε διασκευή Καλλιόπης Φύκαρη με τίτλο Ωραία Κοιμωμένη² ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους ενώ με τη συμβολή της χρήσης τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού στήνεται μια πληθωρική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών.

 

Η ομάδα Hippo προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και ανατροπές. H Ωραία Κοιμωμένη² είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών. Θέμα της παράστασης είναι η προσωπική ελευθερία και τα όρια της.

 

Την παράσταση ακολουθεί ένα σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), συμμετέχουν σε έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν. Στόχοι του Δράματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας προφορικής επικοινωνίας, η καλλιέργεια της αισθητικής έκφρασης, η προαγωγή της κριτικής σκέψης και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά θέματα όπως οι σχέσεις με τους γονείς, η προσωπική ευθύνη και η έννοια της ελευθερίας.

 

Διάρκεια παράστασης: 45΄

Διάρκεια εκπαιδευτικού δράματος: 20΄

 

 

 

 

 

 

Περίληψη:

 

“…Τότε κι οι δυο οι βασιλείς, πήρανε προφυλάξεις, έβγαλαν νόμους ειδικούς, προστάγματα, διατάξεις:

Από παντού εξαφάνισαν κάθε τύπου μαχαίρι, για να μην πάει να τρυπηθεί της κόρης τους το χέρι.

Κατήργησαν με προσοχή τα αιχμηρά σημεία και τα στρογγυλοποίησαν για να χουν ηρεμία,

Έτσι την κόρη τους νομίζαν πως θα σώσουν κι από της μοίρας το γραφτό πως θα τηνε γλιτώσουν…”

Η ηρωίδα μας επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Παρά τους περιορισμούς θα τρυπηθεί και θα πέσει σε έναν πολύ βαθύ ύπνο, που φτάνει μέχρι το σήμερα…θα ξυπνήσει άραγε η Κοιμωμένη ή όχι; Η Ωραία Κοιμωμένη² αποτελεί άλλη μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας Hippo που δημιουργεί έναν πλούσιο παραμυθένιο κόσμο με δύο υπερ-ηθοποιούς, οι οποίοι τα κάνουν όλα!

 


Έγραψαν για την παράσταση:

 

 

«Στο θέατρο 104, η ομάδα Hippo με την Ωραία κοιμωμένη2  παρουσιάζει τη δική της, λοξή και κωμική ματιά πάνω στο κλασικό παραμύθι, φέρνοντάς το στα όρια της παρωδίας (θυμίζοντας μάλιστα το ύφος του Μποστ). Η απόδοση του κειμένου σε ομοιοκατάληκτο στίχο, η έντονη κωμικότητα και η αξιοσημείωτη ερμηνεία των, δύο όλων κι όλων, ηθοποιών που σαρώνουν τη σκηνή με την ενέργειά τους, συναγωνίζονται σε αξία την ιδέα που υποβόσκει».[Τώνια Καράογλου, Elculture.gr]

 

«Ξεχωριστή και πολύ πρωτότυπη διασκευή του κλασικού παραμυθιού εμποτισμένη με ισχυρές δόσεις χιούμορ, τραγούδι, αλλά και καταστάσεις από τη σύγχρονη καθημερινότητα των παιδιών. Αυτή η Ωραία Κοιμωμένη δε θέλει να ζει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των γονιών της και επιζητεί την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ενηλικίωσή της. Σαρωτικές οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών (Γιώργος Σοφικίτης και Ανθή Φουντά)». [Γεωργία Οικονόμου, ToSpirto.net]

 

«Μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω ότι το κοστούμι της Κόμισσας Αμαλίας είναι εντυπωσιακότατο, ένα έργο τέχνης και φαντασίας, τόσο αξιοζήλευτο που κλέβει την παράσταση. Επίσης, μπορώ να πω ότι οι δύο ηθοποιοί, με μοναδικά τους όπλα το σώμα και τη φωνή τους, μας μεταφέρουν στη μαγεία του παραμυθιού. Τέλος θα σας πω ότι μετά την παράσταση ακολουθεί ένα μαγευτικό ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι θεατές». [Σπυριδούλα Μπιρπίλη, Texnes-Plus.gr

 

«Ήδη έπεισα 2 φίλες μαμάδες να πάνε με τις κόρες τους να το δούνε! Και μάλιστα επειδή στις γιορτές δεν θα ανέβει η παράσταση, αλλά μόνο αυτή την Κυριακή και την Κυριακή 8 Ιανουρίου, σε προτρέπω να κλείσεις άμεσα εισιτήρια. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση του γνωστού παραμυθιού, με μια Ωραία Κοιμωμένη – επαναστάτρια, η οποία αρνείται να παραμείνει έρμαιο μιας κατάρας που την κυνηγά. Θα τα καταφέρει; Φυσικά και θα τα καταφέρει και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να την φιλήσει ένας πρίγκιπας». [Μαρία Σταμάτη, christinamyprincess.wordpress.com]

 

«Είδαμε την παράσταση: “Η Ωραία Κοιμωμένη²” στο Θέατρο 104 και πρόκειται για μία καταπληκτική παράσταση! […] Μικροί μεγάλοι λοιπόν αναζητούμε αυτήν την μαγική συνταγή της ζωής όπου οι πρωταγωνιστές της παράστασης με κέφι και ενθουσιασμό μας την φανερώνουν με αποκορύφωμα το παρτυ της ψυχής μετά το πέρας των δοκιμασιών…ένα παρτυ όπου συμμετέχουμε όλοι μαζί δίνοντας ένα φινάλε στο μονοπάτι της της εσωτερικής διαδρομής…» [Λουκία Στεργιούλα, theatromusicbooks.blogspot.gr]

 

«Η εύρυθμη και πυκνή σκηνοθεσία (Hippo, δηλαδή Αλέξης Ράπτης και Φώτης Δούσος) στηρίζεται στέρεα σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Οι μεταμορφώσεις των δύο ηθοποιών γίνονται μπροστά στα μάτια των θεατών ως μία “φυσική” θεατρική διαδικασία». [Κατερίνας Διακουμοπούλου, εφ.: Μακεδονία]

 

«Ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός και τα ξαφνιάσματα/ανατροπές της παράστασης είναι σίγουρα τα highlights, όπως επίσης και οι διάφορες μεταμορφώσεις πχ.σε κόμισσα Αμαλία, αλλά και τον πολύ έξυπνο τρόπο εμφάνισης της Αμαλίας επί σκηνής μετά από 16 χρόνια. Αποφεύγοντας τελείως τον διδακτισμό, η παράσταση διερευνά το θέμα της προσωπικής ελευθερίας και των ορίων της μεσά από αστείες ατάκες και διασκεδαστικά ευρήματα». [Ιωάννα Λιούτσια, Εξώστης]

 

 

Συντελεστές:

 

Η ομάδα Hippo αποτελείται από τους:

Φώτη Δούσο, Αλέξανδρο Ράπτη
Παίζουν: Ανθή Φούντα, Γιώργος Σοφικίτης

Κείμενο: Καλλιόπη Φύκαρη

Μουσική – Σκηνοθεσία: Ηippo (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)

 

Σχεδιασμός δραστηριότητων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, ομάδα Hippo 

Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου 

Μάσκα: Μάρθα Φωκά

Κίνηση: Χάρης Πεχλιβανίδης, Hippo

Τραγούδι αρχής & τέλους: Νάσος Πατσίκας

Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος, Ευριδίκη Παπαοικονόμου

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας για τις καθημερινές παραστάσεις σχολείων: Κατερίνα Συναπίδου

 

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=sTzzSJjOo7o

 

 

Η παράσταση παρουσιάζεται για 1η φορά στην Αθήνα ενώ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις την περίοδο 2013-2015.

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα Ομάδας Hippo:

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.

 

Έχει επτά παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της που ανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, δύο παραστάσεις για ενήλικες (Chaos.gr, Νέα Υόρκη, 2013, Lie! Lie! Lie!, Αθήνα, 2014), ενώ έχει πραγματοποιήσει θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια:

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδαγωγικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στα πλαίσια του φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» 2011, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, Ονειρούπολη Δράμας. Σε δημοτικά σχολεία σ’ ολόκληρη την επικράτεια.

 

 

ΚΥΠΡΟΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κατά του σχολικού εκφοβισμού Voice (it)- Λευκωσία, 2013 και σε δημοτικά σχολεία σ’ όλη την Κύπρο.

 

 

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ελληνικά σχολεία σε μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.

 

 

Η.Π.Α.

Σε ελληνικά σχολεία στις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες).

 

 

ΚΑΝΑΔΑΣ

Σε ελληνικά σχολεία του Τορόντο και του Μοντρεάλ.

 

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης και του Σύνδεϋ.

 

Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα, επισκεφθείτε το website: http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group

 

και

H Κοιμωμένη ταξιδεύει: https://www.youtube.com/watch?v=l8Di9t8sBEA

 

 

 

Info:

Τοποθεσία: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, στις 12.00μ.μ. Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή στις 12.00μ.μ. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2017.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία σε ειδικές τιμές στο χώρο του κάθε σχολείου ή στο θέατρο μετά από συνεννόηση. Υπεύθυνη επικοινωνίας για τις καθημερινές παραστάσεις: Κατερίνα Συναπίδου τηλ 6949009699.
Διάρκεια παράστασης: 45΄, διάρκεια εκπαιδευτικού δράματος: 20΄.
Πληροφορίες: Τηλ 210 3455.020
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου από τις 16/09. Ώρες λειτουργίας ταμείου: 11-2 και 6-1. Online στο Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στα σημεία προπώλησης του Viva (Public, Sevenspots, Reload, Media Markt Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία).

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress