Τ.Κιλίφης: Είσαι ασυμβίβαστος και με τι;

Τιμόθεος Κιλίφης

Τιμόθεος Κιλίφης

 

 

 

 

 

Ο συμβιβασμός στη ζωή μας, μικρός ή μεγάλος αποτελεί γεγονός. Συμβιβαζόμαστε κατ’ ανάγκη, π.χ με τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας μας, είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο τομέα, αφού κατ’ ανάγκη πρέπει να εργαστούμε για να ζήσουμε. Συμβιβαζόμαστε με του συνοίκους της πολυκατοικίας, ή της γειτονιάς μας. Συμβιβαζόμαστε με αναπότρεπτα συστήματα και καταστάσεις κοινωνικές με τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να επιβιώνουμε. Συμβιβαζόμαστε με συγγενικά μας πρόσωπα, αδέρφια, γονείς, παιδιά κ.λ.π με τα οποία κατ΄ ανάγκη συγκατοικούμε. Ακόμα και τα ζευγάρια, οι σύζυγοι, πολλές φορές κάνουν πολλούς συμβιβασμούς για να συζούν.. Οι συμβιβασμοί λοιπόν είναι αναγκαστικοί στη ζωή μας. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά.

Συμβιβαζόμαστε μεν σε πολλά απ΄ όσα προελέχθησαν, αλλά για τον ευσυνείδητο, τον σωστό άνθρωπο υπάρχουν και όρια. Τα όρια εκείνα που, αν τα παραβούμε, παύουμε να είμαστε άνθρωποι σοβαροί, τίμιοι, ακέραιοι.. Και εδώ είναι τα λεπτά σημεία, τα οποία απαιτούν τη μέγιστη προσοχή μας. Όταν οι συμβιβασμοί αναφέρονται σε ύψιστα θέματα αρχών, ήθους, υψηλών ιδανικών, τότε λαβαίνουμε τα μέτρα μας, για να περισώσουμε την ακεραιότητα μας, την τιμή μας, την πνευματική υπόσταση μας.

wom

Δεν είναι δυνατόν π.χ να συμβιβαζόμαστε με την κλοπή, την απάτη, το ψέμα, την φαυλότητα, εφόσον θέλουμε να μένουμε αληθινοί άνθρωποι. Εκεί μπαίνει η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, η σταυρική μας πορεία.. Εκεί λέμε το της Θείας Γραφής “Τι θα με ωφελήσει αν κερδίσω τον κόσμο όλο και ζημιωθώ την ψυχή μου;” 

Επομένως και οι συμβιβασμοί έχουν τα όρια τους. Γι’ αυτό ποτέ ας μην τα υπερβαίνουμε, προκειμένου να διασώσουμε την ύπαρξη μας, όχι μόνο για τη Γη, αλλά και για την ουράνια αιωνιότητα μας. Ο καθένας ας τα σκεφτεί καλά όλα αυτά, για να ζει σωστά για πάντα.

Ασυμβίβαστοι λοιπόν σε κάθε αλλοτριωτικό, οντολογικό και υπαρξιακό συμβιβασμό. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον αιώνιο θρίαμβο. Ας τον ακολουθήσουμε ολόψυχα.

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress