Τριστάν ντα Κούνια – To πιο απομακρυσμένο νησί του πλανήτη!

To Τριστάν Ντα Κούνια βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και αποτελείται από μια συστάδα μικρών νησιών. Το απομακρυσμένο νησί βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, αφού βρίσκεται 2.800 χιλιόμετρα από την Αφρική και σχεδόν 3.300 χιλιόμετρα από την Νότια Αμερική! Τα νησιά τα ανακάλυψε το 1506 ο Πορτογάλος εξερευνητής και θαλασσοπόρος Τριστάο ντα Κούνια, ωστόσο λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής δεν κατάφερε να αποβιβαστεί σε κάποιο από τα νησιά! Μετά από σχεδόν 200 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1781 το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό προσέγγισε τα νησιά και τα μέλη του πληρώματος εξερεύνησαν τα περισσότερα από αυτά δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο μεγαλύτερο νησί το οποίο μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται. Ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Τζόναθαν Λαμπερτ από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ που έφτασε στα νησιά το 1810, με τον ίδιο να ανακηρύσσει τα νησιά ως ιδιοκτησία του ονομάζοντας τα μάλιστα “τα νησιά της αναψυχής”. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα με βάρκα..

main tristan2

Τον Αύγουστο του 1816 το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε επίσημα τα νησιά. Η πρόσβαση στο πιο απομονωμένο νησί του κόσμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχει αεροδρόμιο και η προσέγγιση στο νησί γίνεται μόνο με πλοία και αυτό μόνο όταν ο καιρός το επιτρέπει, με το νησί να είναι εκτεθειμένο από όλες του τις πλευρές σε ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα που αρκετές φορές “χτυπούν” ανελέητα το νησί για εβδομάδες.

tristan5 tristan8 tristan9

Σήμερα ο πληθυσμός του νησιού είναι 264 κάτοικοι, με τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους να έχουν το ίδιο επίθετο! Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, ο σημερινός πληθυσμός του νησιού είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων αποικίσεων του μικρού νησιού που συνέβη από το 1850 μέχρι και τις αρχές του 1900. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με την αλιεία να έρχεται τελευταία στην απασχόληση των κατοίκων! Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανένας από τους κατοίκους δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για το σπίτι που μένει και για τη γη που καλλιεργεί, καθώς ολόκληρο το νησί ανήκει στην κοινότητα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι!

Newmail.gr με πληροφορίες από Wikipedia

tristan10 tristan11 tristan14

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress