Το χωριό των αστρονόμων!

Δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με κίνητρο την αγάπη τους για την αστρονομία δημιούργησαν το πρώτο χωριό αποκλειστικά για αστρονόμους, σε μια τεράστια έκταση μακριά από τα φώτα των μεγάλων πόλεων που προκαλούν φωτορύπανση και δυσκολεύουν την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Ο Chris Hetlage και ο Donavan Conrad, μετά από δύο χρόνια αναζήτησης της τέλειας τοποθεσίας, ανακάλυψαν μια τεράστια έκταση 960 στρεμμάτων σε μια αγροτική περιοχή που βρίσκεται ώρες μακρυά από την Ατλάντα και πληρεί όλα τα χαρακτηριστικά για την δημιουργία ενός χωριού για αστρονόμους!

42

Σήμερα το χωριό με την ονομασία Deerlick Astronomy Village ή αλλιώς DAV, έχει 24 σπίτια με την ιδιαίτερη κοινότητα των αστρονόμων να μεγαλώνει διαρκώς και με τους ιδρυτές του DAV να έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για τον πληθυσμό του χωριού των αστρονόμων! Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι αστρονόμοι που έρχονται με τα τροχόσπιτα τους και τις σκηνές τους και περνούν αρκετές εβδομάδες στο χωριό με πολλούς από αυτούς να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν σπίτι στο DAV.

65 654

Στο χωριό των αστρονόμων εκτός από το δελτίο καιρού οι κάτοικοι του ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για το δελτίο αστροπαρατήρησης που δημοσιεύεται online, ώστε να ξέρουν τι ουρανό θα παρατηρούν κάθε βράδυ! Για να μείνει κάποιος στο DAV θα πρέπει ωστόσο να ακολουθεί πιστά κάποιους απαράβατους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι ιδρυτές του χωριού και θα πρέπει να τηρούνται συνέχεια προκειμένου να μην δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στην παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.. Στο DAV δεν υπάρχουν φώτα στον δρόμο, γιατί δημιουργούν έντονη φωτορύπανση. Οι κάτοικοι πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο με μικρούς φακούς, τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιούν με μέτρο.. Στο χωριό των αστρονόμων επίσης απαγορεύεται το λευκό φως, το οποίο έχει αντικατασταθεί με μικρά κόκκινα φωτάκια καθώς το κόκκινο φως δεν δημιουργεί προβλήματα στην παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, φωτίζοντας ταυτόχρονα κεντρικά σημεία του μικρού χωριού!

de1 main55

Τα σπίτια που χτίζονται θα πρέπει να έχουν μόνο έναν όροφο, καθώς τα ψηλά σπίτια θα δημιουργούν οπτικά εμπόδια στον ορίζοντα! Επίσης στο DAV απαγορεύονται δια ροπάλου οι κόκορες για να μην διαταράσσουν τον ύπνο και την ησυχία των αστρονόμων! Είναι χαρακτηριστικό για το πόσο σημασία δίνουν στο DAV για την φωτορύπανση, ώστε μετά από διαπραγματεύσεις οι αρχές μιας μικρής γειτονικής πόλης αποφάσισαν να σβήσουν τα φώτα στον δρόμο που πέρναγε κοντά από το χωριό των αστρονόμων!

mainn nikq

Μόλις δύσει ο ήλιος, τότε οι κάτοικοι του ιδιαίτερου αυτού χωριού συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη πεδιάδα και στήνουν τα τηλεσκόπια τους παρατηρώντας τον εκπληκτικό έναστρο ουρανό, παρατηρώντας με λεπτομέρεια το σύμπαν!

Newmail.gr  

ytr yttt

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress