Το χωριό στην Εύβοια που επικοινωνεί με σφυρίγματα!

Στο μικρό ορεινό χωριό Αντιάς στη Νότια Εύβοια, οι κάτοικοι διατηρούν ακόμα και σήμερα καθώς είναι από τα λίγα μέρη του πλανήτη που οι κάτοικοι του επικοινωνούν με σφυρίγματα, έχοντας δημιουργήσει την δικιά τους “σφυριχτή” διάλεκτο! Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και οι κάτοικοι του μικρού χωριού συνθέτουν ολόκληρες προτάσεις δημιουργώντας μοναδικές μελωδίες που αντηχούν στα βουνά της περιοχής.

antias-1

Ο ευρηματικός αυτός τρόπος επικοινωνίας σύμφωνα με τους ντόπιους εφευρέθηκε προκειμένου να προφυλάσσονται οι κάτοικοι από τις επιδρομές των ληστών στα ορεινά χωριά της περιοχής, με τα σφυρίγματα να ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να ειδοποιούνται οι κάτοικοι για την παρουσία κακοποιών στοιχείων στα χωριά τους. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία τα σφυρίγματα στο χωριό ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνούν οι κάτοικοι, καθώς στο ορεινό χωριό φυσούν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι και το σφύριγμα ήταν ικανό να διαπερνά αποτελεσματικά τον θόρυβο που προκαλούνταν από τον αέρα!

evoia-2

Η σφυριχτή επικοινωνία της Αντιάς έγινε γνωστή το 1969 όταν ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος έπεσε σε μια απότομη πλαγιά του όρους Όχη και οι κάτοικοι του μικρού χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία, με τα σφυρίγματα να αντηχούν σε όλα τα βουνό της Όχης καθώς οι κάτοικοι σφύριζαν για να ανταλλάξουν πληροφορίες για το που μπορεί να βρίσκεται ο αγνοούμενος πιλότος του αεροσκάφους. Τα σωστικά συνεργεία προς μεγάλη τους έκπληξη άκουγαν για πρώτη φορά τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο επικοινωνίας, με τα σφυρίγματα να αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά καθώς σε λίγες μέρες οι κάτοικοι κατάφεραν να εντοπίσουν τη σορό του άτυχου πιλότου.

evoia-3

Τα παιδιά του χωριού μαθαίνουν μέχρι και σήμερα την σφυριχτή γλώσσα του χωριού, ξεκινώντας τα “μαθήματα” σφυρίγματος σε ηλικία 9 – 10 ετών. Το χωριό Αντιάς δεν είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη όπου οι κάτοικοι του επικοινωνούν με σφυρίγματα. Στο χωριό Kuskoy στην Τουρκία και στην περιοχή PU των Πυρηναίων, οι κάτοικοι επικοινωνούν επίσης με σφυρίγματα. Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όλα αυτά τα χωριά είναι ότι βρίσκονται σε απόκρημνες ορεινές περιοχές με το σφύριγμα να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να ταξιδεύει ο ήχος μέσα από τα βουνά. Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς έχει γίνει και θέμα για δύο ντοκιμαντέρ, το “Αντιά” του Σταύρου Ιωάννου και “Το χωριό που σφυρίζει” της Κατερίνας Ζούλα, καθώς και δύο τηλεοπτικών εκπομπών, το “Μένουμε Ελλάδα” και το “Greek Odyssey” της Joanna Lumley.  To 2013 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Πρώτο Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και που είχε ως σκοπό την διάδοση και την εκμάθηση του μοναδικού τρόπου επικοινωνίας.

Newmail.gr με πληροφορίες από Wikipedia

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress