Το χωριό που σταμάτησε ο χρόνος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Στις 10 Ιουνίου του 1944, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι συνέβη κάτι στο ήσυχο χωριό Oradour-sur-Glane που θα άλλαζε για πάντα την ηρεμία του γραφικού χωριού στην Νοτιοδυτική Γαλλία. Περίπου 150 Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο μικρό χωριό και ξεκίνησαν χωρίς λόγο να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους, και σκοτώνοντας 624 κατοίκους του χωριού με γυναίκες και μικρά παιδιά να βρίσκουν τραγικό θάνατο από τους στρατιώτες του Αδόλφου Χίτλερ, με την συγκεκριμένη εισβολή να αποτελεί μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις των Γερμανικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ω1

ω2

Το μικρό χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς, και όσοι κάτοικοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την δολοφονική μανία των Γερμανών στρατιωτών, έχτισαν λίγα χιλιόμετρα έξω από το μαρτυρικό μέρος, ένα νέο χωριό με το Oradour-sur-Glane να έχει μείνει μέχρι και σήμερα ακριβώς όπως ήταν την ημέρα της Γερμανικής εισβολής. Στο κατεστραμμένο χωριό έχει δημιουργηθεί και ένα μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν μετά την ολοκληρωτική καταστροφή. Ρολόγια που είχαν σταματήσει την ώρα της επίθεσης, προσωπικά αντικείμενα και ρούχα των κατοίκων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, βρίσκονται στο μουσείο υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες του μικρού χωριού τις δραματικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι του.

ω3 ω4

Ακόμα και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιο λόγο τα Γερμανικά στρατεύματα αποφάσισαν να επιτεθούν στο ήσυχο χωριό, καθώς το Oradour-sur-Glane ήταν πολύ μακρυά από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γαλλία, και οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε καμία οργάνωση αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής..

ω5 ω6

Ένα Γάλλος ιστορικός τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε μια εκδοχή της ιστορίας που μπορεί να εξηγεί γιατί οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο μικρό χωριό. Στις 9 Ιουνίου και μια μέρα πριν από την εισβολή στο Oradour-sur-Glane, μέλη της Γαλλικής Αντίστασης απήγαγαν δύο ανώτερους Γερμανούς αξιωματικούς σκοτώνοντας τον ένα Γερμανό αξιωματικό σε ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Oradour-sur-Glane, το επίσης μικρό χωριό Oradour-sur-Vayres…

ω7 ω8 ω9

Ο δεύτερος αξιωματικός κατάφερε να ξεφύγει και μόλις έφτασε στο κοντινότερο Γερμανικό στρατόπεδο δήλωσε στους ανωτέρους του ότι η Αντιστασιακή ομάδα της Γαλλίας κρύβεται στο χωριό Oradour-sur-Glane γιατί την ώρα που τους μετέφεραν προς το άλλο χωριό είδε μια ταμπέλα στο δρόμο που τους καλωσόριζε στο Oradour-sur-Glane, ενώ ο προορισμός τους ήταν λίγα χιλιόμετρα βορειότερα..

Newmail.gr 

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress