Το φρούριο που δεν πολέμησε ποτέ!

Το φρούριο Citadelle Laferriere βρίσκεται σε υψόμετρο 1,000 μέτρων στο βουνό Bonnet στην βόρεια Αϊτή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια του πλανήτη, με την διαφορά ότι ίσως είναι και το μοναδικό “ειρηνικό” φρούριο αφού δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πολεμική σύγκρουση με τα κανόνια και τα πυρομαχικά να στέκονται μέχρι και σήμερα στοιβαγμένα σε πολλά σημεία του βουνού.

Το φρούριο κατασκευάστηκε από τον στρατηγό Henri Christophe μεταξύ του 1805 και 1820 με τον Christophe να αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση της χώρας το 1804 που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση της Αϊτής από την Γαλλία. Το φρούριο-κάστρο χτίστηκε αμέσως μετά το τέλος της επανάστασης και αποτελούσε μέρος μια σειράς από διαφορετικά μικρότερα φρούρια που βρισκόντουσαν διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα και που είχαν ως σκοπό να αποτρέψουν μια νέα προσπάθεια των Γαλλικών στρατευμάτων να ανακαταλάβουν την χώρα.

Το στρατιωτικό φρούριο καταλαμβάνει περισσότερα από 10,000 τετραγωνικά μέτρα και περιμετρικά του υπάρχουν σχεδόν 400 κανόνια με τις στρογγυλές τους οβίδες να βρίσκονται ακόμα στο σημείο.. έτοιμες να υπερασπιστούν το φρούριο! Σύμφωνα με ιστορικούς στο φρούριο υπηρετούσαν σχεδόν 5,000 στρατιώτες και στο εσωτερικό του υπήρχαν τρόφιμα και προμήθειες αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες τους για ένα χρόνο! Το φρούριο σήμερα αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αϊτής!

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress