Το υπόγειο τούνελ με τις ξεχασμένες αντίκες!

Στην κεντρική πλατεία Piazza del Plebiscito στην Νάπολη, και σε βάθος 30 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται μια μεγάλη σήραγγα που έχει συνολικό μήκος 550 μέτρα, που κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Η υπόγεια σήραγγα κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως μια οδό διαφυγής από το τότε Βασιλικό Παλάτι, σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο με μεγάλες και ανατρεπτικές επαναστάσεις του λαού ενάντια στο βασιλικό παλάτι με την μεγάλη επανάσταση του 1848 όπου οι επαναστάτες κατέλαβαν το παλάτι για περισσότερο από ένα χρόνο. Στις αρχές του 1849 όταν ο βασιλιάς Ferdinand επέστρεψε στον θρόνο του, ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα υπόγειο σύστημα τούνελ που θα επέτρεπε σε αυτόν και την οικογένεια του να διαφύγουν με ασφάλεια από το παλάτι σε περίπτωση που οι επαναστάτες επιχειρήσουν εκ νέου να καταλάβουν  το παλάτι.

tunnel-2 tunnel-3 tunnel-4

 

Χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, οι μηχανικοί του παλατιού σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια σήραγγα που θα ένωνε το βασιλικό παλάτι με ένα κοντινό στρατόπεδο που βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια της πόλης. Λίγους μήνες μετά την έναρξη των εργασιών και ενώ ήδη είχε κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα του υπόγειου τούνελ, ο βασιλιάς Ferdinand πέθανε με αποτέλεσμα να σταματήσουν και οι εργασίες κατασκευής της σήραγγας. Το υπόγειο τούνελ παρέμεινε εγκαταλειμμένο μέχρι και τις αρχές της δεκατίας του 1930, όταν και μετατράπηκε σε αποθήκη των οχημάτων που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές, που συνήθως ήταν τα οχήματα των Ιταλών μαφιόζων με τα οποία εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου αλλά αποτελούσαν τα μεταφορικά μέσα για την διακίνηση όπλων.

katafigio

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η υπόγεια σήραγγα μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και αποτελούσε ένα καταφύγιο προφυλάσσοντας τους κατοίκους της Νάπολη από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς της πόλης. Σήμερα το υπόγειο τούνελ έχει μετατραπεί σε μια γκαλερί όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά ιστορικά  αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καθώς και το παλιό καταφύγιο που έχει διατηρηθεί όπως ήταν κατά την διάρκεια του πολέμου..

Πηγή: BBC

tunnel-5

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress