Το τελευταίο σπίτι στο βυθισμένο νησί!

Το σπίτι αυτό ήταν και το τελευταίο σπίτι πάνω στο μικρό νησάκι Holland, που βρίσκεται στην πολιτεία του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νησί αυτό είχε κάποτε σχεδόν 8 χιλιόμετρα μήκος και 1 χιλιόμετρο πλάτος και κατοικούταν κυρίως από ψαράδες της περιοχής που ζούσαν εκεί με τις οικογένειες τους. Με το πέρασμα των χρόνων, και με την δραματική αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων, η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα και μέσα σε λίγες δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος του νησιού που κάποτε έσφυζε από ζωή βρισκόταν πλέον κάτω από την στάθμη της θάλασσας με τους κάτοικους του νησιού να το εγκαταλείπουν μαζικά.

h1 h2

Το μικρό αυτό νησί, φιλοξενούσε κάποτε σχεδόν 500 άτομα, και διέθετε δικό του εμπορικό κέντρο, ταχυδρομείο, σχολείο, ακόμα και εκκλησία! Στις αρχές του 1930 ξεκίνησε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι προσπάθειες των κατοίκων να σταματήσουν το φαινόμενο, με την κατασκευή φραγμάτων περιμετρικά του νησιού δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα, με το νερό να εισβάλλει μέρα με τη μέρα προς το εσωτερικό του νησιού.

h3 h4 h5

Το 1995 ένας Αμερικάνος Ιερεάς, ο Stephen White  αποφάσισε να αγοράσει το τελευταίο σπίτι που ακόμα έστεκε στο μικρό νησί, και προσπάθησε να το αναστηλώσει ώστε να στέκεται εκεί για δεκαετίες ακόμα ως το μοναδικό σύμβολο της εποχής που το νησί γνώριζε μεγάλη ευημερία. Ο Stephen White, ο οποίος είχε περάσει αρκετά χρόνια των παιδικών του χρόνων στο νησί επένδυσε πάνω από 150,000 δολάρια προκειμένου να οχυρώσει το σπίτι από το νερό και την υγρασία, χωρίς ωστόσο ούτε και αυτός να τα καταφέρει καθώς τον Οκτώβριο του 2010 το σπίτι λόγω της υγρασίας και του θαλασσινού νερού που είχε πλέον μπει σχεδόν σε όλο το ισόγειο του οικήματος, κατέρρευσε…

h6 h7 h8 h9 h10 h11 h12 h13 h14

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress