Το σημείο που χωρίζεται η Ευρώπη από την Αμερική!

Η Μέσο-Ατλαντική υφαλορράχη βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι  το υποβρύχιο χώρισμα που διαχωρίζει την Ευρωπαική με την Αμερικανική ήπειρο, με ένα μικρό του τμήμα να είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού που βρίσκεται στην Ισλανδία.

m1 m3

Το επιφανειακό αυτό “χώρισμα” των δύο ηπείρων είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από περίπου 24 εκατομμύρια χρόνια, και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες αλλά και επιστήμονες που ταξιδεύουν απ’ όλο τον πλανήτη για να μελετήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό γεωλογικό σημείο, που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες.

 

m2

 


m4

Οι δύο τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη κάθε χρόνο από 1 μέχρι 20 εκατοστά, προκαλώντας ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά και δεκάδες σεισμούς στην περιοχή.

m6 m7

Το σημείο που είναι ορατό το χώρισμα βρίσκεται στο πάρκο Thingvellir της Ισλανδίας, με το φαράγγι Almannagia να είναι το μεγαλύτερο ορατό ρήγμα μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών.

m8 m9 m10

Τα τελευταία 10.000 χρόνια το ρήγμα έχει μεγαλώσει κατά 70 μέτρα και έχει βυθιστεί περισσότερα από 40 μέτρα, προκαλώντας σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην περιοχή. Η Ισλανδία έχει περισσότερα από 15 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας την χώρα ως μια από τις πιο γεωλογικά ενεργές χώρες του πλανήτη.

 

m11

ICELAND - 1998/01/01: Iceland, Near Reykjavik, Thingvellir, Site Of First Parliament Meeting, Volcanic Fissure. (Photo by Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress