Το πυρηνικό καταφύγιο που έγινε ξενοδοχείο..

To συγκεκριμένο καταφύγιο βρίσκεται στην πόλη Μπρνο στην Τσεχία, και είχε κατασκευαστεί από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη λήξη του πολέμου, η Τσεχική Δημοκρατία (τότε Τσεχοσλοβακία) τέθηκε υπό σοβιετική διοίκηση και επιρροή και το καταφύγιο καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού που προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό του ενισχύοντας ταυτόχρονα τα εξωτερικά του τοιχώματα ώστε να αποτελεί ένα μυστικό καταφύγιο στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Οι υπόγειες υποδομές του καταφυγίου μπορούσαν να στεγάσουν μέχρι και 500 άτομα για ένα διάστημα 3 με 4 ημερών (που στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου θα ήταν κυριολεκτικά άχρηστο καθώς μετά από 4 μέρες όταν θα έβγαιναν πάλι στην επιφάνεια της Γης το πιο πιθανό ήταν θα μολύνονταν με τεράστια ποσά ραδιενέργειας). Σήμερα το “πυρηνικό” καταφύγιο 10-Ζ που έχει διατηρήσει μέχρι και το κωδικό του όνομα, λειτουργεί ως ένα ρετρό ξενοδοχείο με το εσωτερικό του να διατηρείται σχεδόν ανέπαφο από την εποχή που λειτουργούσε ως στρατιωτική εγκατάσταση, προκειμένου να μεταφέρει στους επισκέπτες το ίδιο κλίμα και αίσθηση της εποχής..

Στα δωμάτια υπάρχουν κουκέτες της εποχής, τα τηλέφωνα είναι τα κλασικά τηλέφωνα που βλέπουμε και σε πολεμικές ταινίες και το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το καταφύγιο..

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress