Το πλωτό χωριό στη λίμνη Τιτικάκα!

H λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στα σύνορα του Περού με τη Βολιβία και σε υψόμετρο 3,811 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η μεγαλύτερη σε όγκο νερού,  λίμνη της Νότιας Αμερικής. Η λίμνη Τιτικάκα είναι κυρίως γνωστή για τους κατοίκους που ζουν κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη την φυλή των Uros, που χρονολογούνται από την εποχή των Ίνκας! Οι Uros ζουν πάνω σε μικρά τεχνητά νησάκια που είναι κυρίως κατασκευασμένα από καλάμια που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται “totora”. Με το πέρασμα των χρόνων, το μέγεθος της πλωτής “πόλης” μεταβάλλεται διαρκώς καθώς σε πείσμα των καιρών όλο και περισσότεροι απόγονοι των Uros αποφασίζουν να αποκτήσουν το ιδιωτικό τους σπίτι-νησάκι που ενσωματώνεται στον “στόλο” του πλωτού χωριού!

lake6 lake7

Η ζωή και η διατροφή των κατοίκων της λίμνης Τιτικάκα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον, με τα καλάμια να αποτελούν επίσης σημαντική πηγή διατροφής με το κάτω μέρος του καλαμιού να αποτελεί εξαιρετική πηγή ιωδίου! Το ίδιο επίσης κομμάτι του καλαμιού γίνεται ένα δυναμωτικό τσάι, και τα ίδια τα καλάμια αποτελούν το καλύτερο προσάναμμα για την φωτιά που μαγειρεύουν τα φαγητά τους.

lake9 lake12 lake45

Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν σχεδόν 2,000 Uros στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης, με τους περισσότερους κατοίκους να ασχολούνται με το ψάρεμα αλλά και τον τουρισμό.. καθώς το πλωτό χωριό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία!

lake60lake90

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress