Το πάρκο των μετεωριτών!

Πριν από 5,000 χρόνια ένα μεγάλος μετεωρίτης έπεσε στην Αργεντινή ο οποίος λίγο πριν πέσει στην επιφάνεια της Γης διαλύθηκε σε χιλιάδες μικρότερους μετεωρίτες δημιουργώντας μια βροχή μετεωριτών που διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την επαρχία Chaco (1,000 χλμ βόρεια του Μπουένος Άιρες)  με τους περισσότερους μετεωρίτες να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημερινό πάρκο Campo del Cielo. Οι μετεωρίτες που έπεσαν στην περιοχή ήταν διαφορετικού μεγέθους και βάρους με τους μικρότερους μετεωρίτες να ζυγίζουν μερικά γραμμάρια μέχρι και μετεωρίτες αρκετών τόνων, με τον μεγαλύτερο μετεωρίτη 14 τόνων να δημιουργεί έναν τεράστιο κρατήρα 8 μέτρων βάθους και με διάμετρο 25 μέτρα!

m1 m2

Το ιδιαίτερο αυτό πάρκο των μετεωριτών καλύπτει μια περιοχή μήκους 19 χλμ και πλάτους 3 χλμ, η οποία είναι γεμάτη με χιλιάδες κομμάτια μετεωριτών που ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες του πάρκου μπορεί τυχαία να ανακαλύψουν στο έδαφος του! Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μετεωρίτες προσέκρουσαν στην Γη με μια ταχύτητα σχεδόν 14,000 χλμ/ώρα!

m3 m4

Σύμφωνα επίσης με τις αναλύσεις των επιστημόνων ο μετεωρίτης πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης και διαλυθεί σε χιλιάδες μικρότερα κομμάτια, πρέπει να ζύγιζε τουλάχιστον 600 τόνους, με την μισή του μάζα να καίγεται στην ατμόσφαιρα κατά την είσοδο του, και με τους υπόλοιπους 300 τόνους να γίνονται μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια μετεωριτών που προσέκρουσαν στο Campo del Sielo. Παρόλο που είναι παράνομο να απομακρύνεις από την περιοχή ένα κομμάτι μετεωρίτη, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που παίρνουν μαζί τους και ύστερα να τους πουλάνε μέσω διαδικτύου με το κάθε κομμάτι να ξεκινάει από τα 10 δολάρια φτάνοντας και μερικές χιλιάδες δολάρια για μεγαλύτερα κομμάτια μετεωρίτη!

Newmail.gr 

m5 m6 m7

Πηγές φώτο:

Valmice Vieira/Panoramio

Mario Prada/Panoramio

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress