Το νησί που ήθελαν να εξαφανίσουν από τον χάρτη!

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανικός στρατός είχε ένα μεγάλο αριθμό πυρομαχικών και εκρηκτικών που δεν χρησιμοποίησε και ορισμένοι Βρετανοί στρατηγοί είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν όλα τα αποθέματα των εκρηκτικών προκειμένου να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις προκαλώντας μικρούς σεισμούς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τα σεισμικά κύματα. Η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ελεγχόμενες εκρήξεις αλλά το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε την τοποθεσία που θα γινόταν το σεισμικό πείραμα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση του στρατού που θα αφορούσε έδαφος της Βρετανίας, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένα εναλλακτικό μέρος για τα επικίνδυνα πειράματα του Βρετανικού στρατού.

nisi-2 nisi-3

Το νησί που θα φιλοξενούσε το πιο επικίνδυνο πείραμα με εκρηκτικά στην Ιστορία του Βρετανικού στρατού ήταν το Χέλγκολαντ, που αποτελείται από δύο νησίδες και ανήκει σήμερα διοικητικά στο κρατίδιο Σλέσβιχ- Χολστάιν της Γερμανίας. Το νησί ήταν για ένα διάστημα Βρετανική αποικία αλλά παραχωρήθηκε στη Γερμανία το 1890. Πριν από την παραχώρηση του νησιού στη Γερμανία, το Χέλγκολαντ ήταν μια βάση υποβρυχίων του Βρετανικού στρατού, καθώς και πεδίο βολής για την αεροπορία της χώρας.

nisi-4 nisi-5

Στις 18 Απριλίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη έκρηξη στο νησί, το Βρετανικό Ναυτικό εκπυρσοκρότησε περισσότερους από 7,000 τόνους εκρηκτικών στο νησί δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο μανιτάρι, παρόμοιο με τα σύννεφα που δημιουργούνται μετά από μια πυρηνική έκρηξη, με το τεράστιο σύννεφο να φτάνει μέχρι και τα δύο χιλιάδες μέτρα σε ύψος! Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που καταγράφηκε μέχρι και την Σικελία, με την έκρηξη στο νησί Χέλγκολαντ να διατηρεί μέχρι και σήμερα το ρεκόρ Γκίνες ως την πιο ισχυρή έκρηξη που έχει σημειωθεί ποτέ στον πλανήτη χωρίς πυρηνικά όπλα!

nisi-6 nisi-7

Η ισχύς της έκρηξης στο νησί ήταν παρόμοια με αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, και οι Βρετανοί πίστευαν ότι μια τόσο μεγάλη έκρηξη θα εξαφάνιζε κυριολεκτικά το νησί από τον χάρτη, κάτι που τελικά δεν έγινε! Το νησί άντεξε την έκρηξη αλλά η μορφολογία του εδάφους του και το σχήμα των δύο νησίδων άλλαξε ριζικά. Το νησί συνέχισε να αποτελεί έδαφος στρατιωτικών δοκιμών και ελεγχόμενων εκρήξεων μέχρι που πέρασε στα χέρια της Γερμανικής κυβέρνησης όπου σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με τους εκατοντάδες κρατήρες στο έδαφος να μαρτυρούν το εκρηκτικό παρελθόν ενός νησιού που άντεξε την μεγαλύτερη έκρηξη του κόσμου!

Newmail.gr με πληροφορίες από Wikipedia

Πηγές φώτο: 123

nisi-8 nisi-9

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress