Το κτίριο στο χείλος του γκρεμού!

Στο Σαν Φρανσίσκο και κυριολεκτικά πάνω σ’ έναν βράχο βρίσκεται το φημισμένο Cliff House, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτίρια της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1863 και αποτελούσε τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Σαν Φρανσίσκο με ευκατάστατους Αμερικανούς και όχι μόνο τουρίστες να το επισκέπτονται συνέχεια. Μετά από 20 χρόνια το κτίριο το αγόρασε ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο Άντολφ Σούτρο ο οποίος στην συνέχεια έγινε και ο δήμαρχος της όμορφης πόλης της Ανατολική Ακτής.

54443 trrww

Το κτίριο συνέχισε την ένδοξη πορεία του με τον δισεκατομμυριούχο δήμαρχο να κάνει μεγάλες αισθητικές επεμβάσεις προσθέτοντας περισσότερη χλιδή και πολυτέλεια σε όλους τους χώρους, σχεδιάζοντας ακόμα και σιδηροδρομική γραμμή ώστε να έρχονται κατευθείαν με τρένο οι τουρίστες στο πολυτελές ξενοδοχείο!

ρε ψλιδδ

Ήταν Χριστούγεννα του 1894 όταν μια μεγάλη φωτιά, από άγνωστη αιτία, έκαψε ολόκληρο το κτίριο που ήταν κατασκευασμένο κυρίως από ξύλο με τον ιδιοκτήτη του να μην το βάζει κάτω και μέσα σε δύο χρόνια να έχει καταφέρει να το ανακατασκευάσει πλήρως και να στέκεται πάλι περήφανο στην άκρη της πλαγιάς σαν να μην είχε “πληγωθεί” ποτέ.. Εκτός από τα χλιδάτα δωμάτια, τα εντυπωσιακά εστιατόρια και τις τεράστιες βεράντες με απεριόριστη θέα στον ωκεανό, αυτό που έκανε το μοναδικό αυτό ξενοδοχείο να ξεχωρίζει ήταν τα γνωστά “μπάνια Sutro” , που ήταν ένα μικρό γυάλινο κλειστό κτίριο λίγα μέτρα βόρεια από το κυρίως κτίριο, που περιλάμβανε έξι διαφορετικές πισίνες με την καθεμία να διατηρεί διαφορετική θερμοκρασία νερού από κρύα μέχρι πολύ ζεστή!

fire

Tο ξενοδοχείο διέθετε επίσης και ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας σχεδόν 3,000 ατόμων απ’ όπου περνούσαν κάθε καλοκαίρι γνωστοί αστέρες του Hollywood δίνοντας μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Σήμερα το κτίριο λειτουργεί κυρίως σαν τουριστική ατραξιόν με τα περίφημες πισίνες δίπλα στον ωκεανό να θυμίζουν καλές εποχές του ξενοδοχείου..

ddwwq end fdddwwwq fddw2 fdww gf trrr

Πηγές φώτο:

Louis Raphael/Flickr

Mr. Nixter/Flickr

Daniel Hoherd/Flickr

photolibrarian/Flickr

The Retronaut

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress