Το επιβλητικό Ζιγκουράτ της Ουρ!

Η αρχαία πόλη Ουρ βρισκόταν στη νότια Μεσοποταμία, σημερινό Ιράκ, κοντά στις εκβολές του Ευφράτη και του Τίγρη στον Περσικό κόλπο, κοντά στην πόλη Ερίντου.Η Ουρ θεωρείται από πολλούς να είναι η πόλη του Ουρ Κασντίμ που αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης σαν πατρίδα του Αβραάμ. Κεντρική θεότητα τής πόλης ήταν ο θεός της Σελήνης Σιν Νανάρ.

z2 z3

Στην αρχαία πόλη Ουρ βρίσκεται και το μεγαλοπρεπές Ζιγκουράτ, το οποίο είναι ένα θρησκευτικό κτίριο της εποχής εκείνης, το οποίο χτίστηκε από κατοίκους της Μεσοποταμίας τον 3ο αιώνα π.Χ. Πληροφορίες από τον Ηρόδοτο αναφέρουν ότι αντίστοιχα Ζιγκουράτ υπήρξαν διάσπαρτα στην περιοχή  αλλά με την πάροδο των αιώνων τα περισσότερα καταστράφηκαν. Η θρησκευτική τους σημασία ήταν τόσο ιδιαίτερη την εποχή εκείνη αφού στο εσωτερικό τους επιτρεπόταν να μπαίνουν μόνο οι ιερείς της εποχής που διέθεταν και μεγάλη εξουσία και επιρροή στον λαό.

 

z4 z5

Ένα από τα μεγαλύτερα Ζιγκουράτ είναι το επιβλητικό αυτό κτίσμα που βρίσκεται στην επαρχία Dhi Qar στο Ιράκ. Το Ζιγκουράτ έχει ύψος 64 μέτρα και πλάτος 45 μέτρα και στο εσωτερικό τους βρίσκονται 3 επίπεδα με σκάλες να επικοινωνούν από το ένα επίπεδο στο άλλο. Το υλικό κατασκευής του επιβλητικού μνημείου είναι κυρίως τούβλα από λάσπη τα οποία ενωνόντουσαν μεταξύ τους με επιπλέον λάσπη.

 

Ένα τρισδιάστατο μοντέλο απεικονίζει πως ήταν το Ζιγκουράτ όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του!

z

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress