Το Βραβείο Κοσμολογίας Gruber στους επιστήμονες για τα βαρυτικά κύματα

Αλλο ένα βραβείο προσέθεσε στη συλλογή της η επιστημονική «τριάδα», που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, η οποία ανακοινώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από την ερευνητική κοινοπραξία LIGO.

Το Ίδρυμα Gruber ανακοίνωσε ότι το ομώνυμο διεθνές βραβείο κοσμολογίας για το 2016 απονέμεται στους Aμερικανούς ομότιμους καθηγητές φυσικής Ρόναλντ Ντρέβερ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνια-Caltech), Κιπ Θορν (Caltech) και Ράινερ Γουάις (ΜΙΤ).

Οι τρεις συνεργάστηκαν και έθεσαν στις δεκαετίες 1960-70 τόσο τα θεωρητικά θεμέλια για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα, όσο και τον βασικό σχεδιασμό για την κατασκευή των ανιχνευτών LIGO.

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση ότι οι ίδιοι επιστήμονες, καθώς και όλη η ερευνητική κοινοπραξία LIGO (συνολικά 1.015 ερευνητές, μεταξύ των οποίων πέντε ελληνικής καταγωγής) θα τιμηθούν με το φετινό Ειδικό Βραβείο Θεμελιώδους Φυσικής Breakthrough, που συνοδεύεται από 3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το Βραβείο Gruber συνοδεύεται από το ποσό των 500.000 δολαρίων, το οποίο θα μοιρασθούν εξίσου οι τρεις επιστήμονες.

Η απονομή θα γίνει στις 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τη Γενική Σχετικότητα και τη Βαρύτητα, που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το εν λόγω υψηλού κύρους βραβείο άρχισε να απονέμεται το 2000 σε κοσμολόγους, αστροφυσικούς και αστρόνόμους και έκτοτε με αυτό έχουν τιμηθεί κορυφαίοι επιστήμονες.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress