Το αρχαιότερο χωριό των Ηνωμένων Πολιτειών!

Το χωριό Acoma Pueblo, βρίσκεται στην πολιτεία του Νέου Μεξικό και σύμφωνα με τους ιστορικούς πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το χωριό να υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα ή ακόμα νωρίτερα. Το αρχαιότερο χωριό των ΗΠΑ, βρίσκεται πάνω σε έναν μεγάλο βράχο και σε ύψος 110 μέτρων από το έδαφος, έχοντας πάρει δίκαια το παρατσούκλι ως η πόλη του ουρανού. Ο πρώτος Ευρωπαίος που ήρθε σε επαφή με το ιδιαίτερο χωριό ήταν ο Ισπανός εξερευνητής Fransisco Vasquez de Coronado το 1540, και περιέγραψε την κοινότητα ως ότι πιο παράξενο έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, περιγράφοντας με λεπτομέρεια στο προσωπικό του ημερολόγιο τις δυσκολίες που συνάντησε για να καταφέρει να αναρριχηθεί στο Acoma Pueblo, καθώς μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες η πρόσβαση στο χωριό γινόταν μέσω ενός δύσβατου και επικίνδυνου μονοπατιού στην πλαγιά του βράχου!

12 12σ 23δγ 123ε

Το χωριό πέρασε σύντομα υπό τον έλεγχο των Ισπανών κατακτητών , με τους Ισπανούς να επιβάλλουν εξοντωτική φορολογία στους ιθαγενείς Αμερικάνους που κατοικούσαν στο Αcoma. Οι Ισπανοί κατακτητές ανάγκασαν τους ιθαγενείς να χτίσουν και μια καθολική εκκλησία στο κέντρο του χωριού, βεβηλώνοντας ταυτόχρονα τους ναούς και τα μέρη λατρείας και προσευχής των κατοίκων. Η συνεχόμενη καταπίεση και εκμετάλλευση των ήσυχων και ειρηνικών κατοίκων του Acoma Pueblo, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια μεγάλη επανάσταση όλων των ιθαγενών κατά των Ισπανών κατακτητών. Τον Αύγουστο του 1860 περίπου 17,000 κάτοικοι του χωριού αλλά και των γειτονικών περιοχών  ξεσηκώθηκαν εναντίον των Ισπανών, με τους Ισπανούς να γνωρίζουν συντριπτική ήττα και να τα μαζεύουν άρον άρον από την περιοχή..

223 2334 4331 5642

Σήμερα στο χωριό υπάρχουν σχεδόν 300 σπίτια που διατηρούνται σε άψογη κατάσταση, και οι μόνιμοι κάτοικοι του Acoma Pueblo δεν υπερβαίνουν τους 50 κατοίκους, καθώς η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει αναγκάσει τους περισσότερους κατοίκους να μετακομίσουν σε γειτονικά χωριά.

Newmail.gr

Πηγές φώτο: 1FlickrWikimediaFlickr

8975 12235 78864 ασ δδδδ εεες

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress