Τα 9 νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco!

Η επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco συναντήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη όπου και ανακοίνωσε την ένταξη εννέα επιπλέον μνημείων ιστορικής κληρονομιάς στην παγκόσμια λίστα του οργανισμού που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη. Ανάμεσα στα εννέα αυτά νέα μνημεία βρίσκεται και ένα από την Ελλάδα. Ας δούμε περιληπτικά τα 9 αυτά νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco!

Οι πέτρινες σπηλιές στην Αντεκέρα, Ισπανία

Στην περιοχή Αντεκέρα της Ισπανίας, στη νότια Ισπανία υπάρχουν αυτά τα τρία επιβλητικά πέτρινα μνημεία που έχουν κατασκευαστεί από μεγάλους όγκους βράχων και χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο. Οι τεράστιοι βράχοι σχηματίζουν μεγάλους θαλάμους όπου τοποθετούσαν τους νεκρούς, μια πρακτική που συναντάμε σε πολλές χώρες του πλανήτη, αλλά οι συγκεκριμένες σπηλιές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

φδσ φδσσ ωδ

 

Μεσαιωνική πόλη Ανί, Τουρκία

Στα σύνορα με την Αρμενία βρίσκεται αυτή η ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη,  που κάποτε υπήρξε η πρωτεύουσα του βασιλείου της Αρμενίας κατά την διάρκεια του 11ου και 12ου αιώνα. Η πόλη Ανί υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο, και διέθετε εκατοντάδες σπίτια, και θρησκευτικούς ναούς που χτίστηκαν από Χριστιανούς και στη συνέχεια από Μουσουλμάνους. Ένας ισχυρός σεισμός το 1319 κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και από τότε ξεκίνησε και η σταδιακή ερήμωση της.

ν1 ν11

 

Το πανεπιστήμιο της Nalanda, Ινδία

Το πανεπιστήμιο της Nalanda στην πολιτεία της Μπιχάρ στην Ινδία υπήρξε κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ανατολής, καθώς οι φοιτητές που σπούδαζαν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ταξίδευαν από το Θιβέτ, Κίνα, Κορέα και από όλη την Κεντρική Ασία. Το πανεπιστήμιο καταστράφηκε ολοσχερώς από την εισβολή Μουσουλμάνων στη χώρα.

 

 

ναλ ναλ22

 

Φίλιπποι, Ελλάδα!

Οι Φίλιπποι είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μέρη στη Βόρεια Ελλάδα, και χρονολογούνται από το 356 π.Χ. Κατασκευάστηκαν από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’. Το 42 πΧ, οι Φίλιπποι θα γνωρίσουν μια μεγάλη περίοδο ακμής ως μια ρωμαική αποικία, με τον Απόστολο Παύλο να ιδρύει την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη!

πηι πηιλλ

 

Οι σπηλιές του Gorham, Γιβραλτάρ 

 

Αυτοί οι σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του βράχου του Γιβραλτάρ και χρονολογούνται πριν από 125,000 χρόνια, με ευρήματα του Νεάντερταλ να έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους!

φδ

 

Nan Madol, Μικρονησία

Στην περιοχή Nan Μadol βρίσκονται τα  ερείπια Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, που αποτελούνται από μια σειρά τεχνητών νησίδων που έχουν κατασκευαστεί από  κοραλλιογενείς βράχους και βασάλτη. Πάνω σε αυτές τις νησίδες βρίσκονται τα ερείπια από ναούς, τάφους, παλάτια και οικίες της περιοχής, και χρονολογούνται τον 13ο αιώνα.

νασ

 

Μεσαιωνικοί τάφοι Stecci

Οι συγκεκριμένοι μεσαιωνικοί τάφοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε περισσότερα από 30 σημεία σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κροατία! Χρονολογούνται τον 12ο με 160ο αιώνα και είναι σκαλισμένοι με σύμβολα που αναπαριστούν κυρίως σκηνές της Μεσαιωνική Ευρώπης.

 

σερβ

 

Τα υδάτινα κανάλια στο Ιράν

Τα υδάτινα αυτά κανάλια, “Quanat” όπως ονομάζονται στο Ιράν, διασχίζουν υπόγεια τούνελ για δεκάδες χιλιόμετρα για να μεταφέρουν φρέσκο νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα σε άνυδρες περιοχές του Ιράν.

φδ

 

fcd

 

Βραχογραφίες , Κίνα 

Οι ιδιαίτερες αυτές βραχογραφίες βρίσκονται στη νοτιοδυτική Κίνα και αναπαριστούν στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Οι βραχογραφίες χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ.

 

 

rock

γδ

 

Πηγή φώτο: Unesco

Νικόλας Μπάλλος, newmail.gr

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress