Τα τρενάκια από μπαμπού της Καμπότζης!

Για πολλά χρόνια οι τουρίστες που επισκέπτονταν τη Καμπότζη είχανε να λένε για το πολύ άσχημο και επικίνδυνο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με τους εκτροχιασμούς των τρένων να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το προβληματικό δίκτυο επηρέαζε επίσης σημαντικά και την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας με τους τελευταίους να παίρνουν δραστικά μέτρα για την καλυτέρευση του σιδηροδρομικού δικτύου σε πολλές περιοχές της χώρας.. Στα βόρεια της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπατταμπάνγκ οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση κυριολεκτικά στα χέρια τους, κατασκευάζοντας ένα πρωτότυπο σιδηροδρομικό δίκτυο που αποτελείται από μικρά τρενάκια από μπαμπού!

bamboo-2 bamboo-3 bamboo-4

Κάθε “βαγόνι” του τρένου αποτελείται από μια ξύλινη πλατφόρμα μπαμπού τριών μέτρων που στηρίζεται πάνω σε δύο μεταλλικούς κυλίνδρους οι οποίοι με τη σειρά τους ακουμπάνε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η μηχανή του ιδιαίτερου αυτού τρένου είναι συνήθως μια μεταχειρισμένη αντλία νερού!, ή μια παλιά μηχανή από κάποιο παρατημένο όχημα. Δυστυχώς πάνω στο βαγόνι δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας και δεν είναι λίγες οι φορές που το μπαμπού-τρένο, το οποίο μπορεί να ταξιδεύει μέχρι και με 40 χλμ/ώρα, έχει εκσφενδονίσει τους επιβάτες του πάνω σε κάποια στροφή.. Παρά τους κινδύνους που κρύβει ένα ταξίδι με το ξύλινο τρενάκι, οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι το εναλλακτικό αυτό μέσο μεταφοράς είναι πολύ πιο ασφαλές από τα μηχανάκια και τα σκουτεράκια που εμπλέκονται σε καθημερινή βάση σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα στις πόλεις της Καμπότζης.

bamboo-5 bamboo-6 bamboo-7 bamboo-8

Τι γίνεται όμως όταν δύο τρενάκια από αντίθετες κατευθύνσεις συναντηθούν στο ίδιο σημείο; Η λύση αν και αστεία είναι πολύ απλή.. το βαγόνι με τους λιγότερους επιβάτες σηκώνεται από την μικρή πλατφόρμα, την σηκώνει από τις ράγες και περιμένει μέχρι να περάσει το βαγόνι με τους περισσότερους επιβάτες ώστε να ξαναμπεί στην τροχιά για να συνεχίσει το ταξίδι της..

K.Π newmail.gr  

bamboo-9 bamboo-10 bamboo-11

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress