Τα οφέλη της ησυχίας!

Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο θορύβους που με την πάροδο του χρόνου ολοένα και αυξάνονται με την ησυχία να αποτελεί για τον σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων μια πολυτέλεια. Το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ηχορύπανση ως μια “σύγχρονη επιδημία” τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον σαφείς αποδείξεις ότι η φασαρία επηρεάζει αρνητικά την υγεία των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο.

Καθημερινά και σχεδόν όλη την ημέρα αλλά και κατά την διάρκεια του πολύτιμου ύπνου, βομβαρδιζόμαστε από διάφορους θορύβους μέσα στην πόλη, με τους θορύβους να συνεχίζονται και μέσα στα σπίτια μας με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο να παίζουν ασταμάτητα ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε. Αναλογιστείτε μόνο το εξής, κάθε μέρα πόσα λεπτά μπορείτε να είστε κάπου όπου έχει απόλυτη ησυχία.. Η απάντηση θα είναι προφανώς καθόλου ή λίγα λεπτά. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να επιδιώκουμε είναι να μπορούμε να περνάμε τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημέρα σε απόλυτη ησυχία, με κλειστά κινητά και οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή. Μπορεί τα δέκα λεπτά να ακούγονται λίγα, αλλά στην πράξη θα δείτε ότι δέκα λεπτά απόλυτης ησυχίας και χωρίς περισπασμούς, είναι κάτι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί.

Η ησυχία θα σας ηρεμήσει και θα διώξει αποτελεσματικά το στρες από πάνω σας. Οι  παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν ότι πρέπει να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας τις συνεδρίες ησυχίας..

gf

Η ησυχία καταπολεμά το στρες! 

Σύμφωνα με έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει άνοδο της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και εμφράγματα. Ταυτόχρονα η διαρκής έκθεση μας σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα ακοής. Οι δυνατοί θόρυβοι ανεβάζουν αισθητά τα επίπεδα του στρες, ενεργοποιώντας την αμυγδαλή του εγκεφάλου μας που έχει ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το στρες.

Καθώς οι θόρυβοι και η ηχορύπανση έχουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, η ησυχία καταφέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Απομακρύνει την ένταση και τον εκνευρισμό, προσφέροντας χαλάρωση και ηρεμία.. Το 2006 μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μεγάλη ιατρική εφημερίδα των ΗΠΑ, ανέφερε ότι 2 λεπτά απόλυτης ησυχίας προσφέρουν μεγαλύτερη χαλάρωση από 2 λεπτά χαλαρής μουσικής, με αισθητή πτώση της αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα.

gfdd

 

Η ησυχία ξεκουράζει τον εγκέφαλο μας.. 

Όταν βρισκόμαστε σε ένα μέρος με απόλυτη ησυχία και χωρίς κανέναν περισπασμό που θα μας αποσπάσει την προσοχή, ο εγκέφαλος μπαίνει σε ένα είδους αυτόματης λειτουργίας, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με το stand by των ηλεκτρονικών μας συσκευών.. Όταν ο εγκέφαλος μας λειτουργεί στον “αυτόματο” και δεν δέχεται καμία πληροφορία από το εξωτερικό περιβάλλον, τότε μπορούμε να ηρεμήσουμε πραγματικά και να μπούμε στα ενδότερα του εγκεφάλου μας, μεταφράζοντας νοητά τις εμπειρίες μας, τα συναισθήματα μας, με τα λίγα αυτά λεπτά απόλυτης ησυχίας να μας κάνουν ακόμα πιο δημιουργικούς με τον εγκέφαλο μας να μας εκπλήσσει ευχάριστα αφού σε στιγμές απόλυτης ησυχίας μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν πολύ καιρό. Ένας εύκολος τρόπος για να εξασκηθείτε στην απομόνωση και στις ευεργετικές ιδιότητες της ησυχίας είναι να ξεκινήσετε τον διαλογισμό.. θα είναι από τα ωραιότερα δώρα που έχετε κάνει ποτέ στον εαυτό σας! Κλείστε τα κινητά σας, τον υπολογιστή, βγάλτε το σταθερό τηλέφωνο από την πρίζα και μείνετε εσείς και ο εαυτός σας για δέκα λεπτά σε ένα δωμάτιο ακούγοντας μουσική που σας χαλαρώνει. Μπείτε στο youtube και αναζητήστε Meditation music, οι επιλογές είναι πολλές.. Ξεκινήστε σήμερα!

fffd

 

Η ησυχία αναγεννά τα εγκεφαλικά κύτταρα! 

Η ησυχία μπορεί στην κυριολεξία να βελτιώσει τις εγκεφαλικές σας λειτουργίες. Το 2013 σε ένα πείραμα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα Journal Brain, Structure and Function, η συνεχής έκθεση των ποντικιών σε απόλυτη ησυχία, και σε λευκό θόρυβο είχαν ως αποτέλεσμα της δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου των ποντικιών, μια περιοχή που σχετίζεται με την μάθηση, την μνήμη αλλά και το συναίσθημα!

 

Newmail.gr 

 

end

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress