Τα ναι και τα όχι μιας συνέντευξης

Τι να κάνετε:

 1. Φορέστε τα σωστά ρούχα: Σιγουρευτείτε ότι θα φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα για τη συνέντευξη, αναλόγως του που κάνετε αίτηση για δουλειά. Για παράδειγμα, δεν θα φορέσετε τα ίδια ρούχα για τη συνέντευξη ως υπάλληλος σε μία τράπεζα και ως υπάλληλος σε ένα εστιατόριο.
 2. Να έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας σημείωμα: Παρότι οι συνεντευξιαστές θα έχουν ήδη διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα, είναι καλό να έχετε πάντα ένα αντίτυπο μαζί σας.
 3. δουλεια 4Να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη γλώσσα του σώματος: Η θερμή χειραψία, η οπτική επαφή με το συνεντευξιαστή και η μη νευρική στάση του σώματος, δίνουν την καταλληλότερη εντύπωση.
 4. Να δίνετε τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις: Μην χρησιμοποιείτε “στημένες” απαντήσεις που θα έχετε αποστηθίσει το προηγούμενο βράδυ, αλλά να είστε ειλικρινείς και να δίνετε ρεαλιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σας τεθούν.
 5. δουλεια 5Να είστε στην ώρα σας: Προφανώς και το να καθυστερήσετε αποτελεί κόκκινη σημαία για τη συνέντευξη, το ίδιο ισχύει και για το να εμφανιστείτε στη συνέντευξη μία ώρα νωρίτερα. Προσπαθήστε να βρίσκεστε στο χώρο της συνέντευξης 10 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα.
 6. Προετοιμάστε ερωτήσεις: Να έχετε ήδη προετοιμάσει ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε, καθώς αυτό δείχνει ότι όντως ενδιαφέρεστε για τη θέση. Παρόλα αυτά να ακούτε προσεκτικά το συνεντευξιαστή, καθώς κάποιες ερωτήσεις σας μπορεί να έχουν ήδη απαντηθεί ή να χρειάζονται τροποποίηση.
 7. δουλεια 7Στείλτε ευχαριστήρια επιστολή: Είναι πολύ σύνηθες στο εξωτερικό μετά το πέρας της συνέντευξης να αποστέλλουν οι υποψήφιοι ευχαριστήρια επιστολή, πράγμα το οποίο εκτιμάται από τους περισσότερους εργοδότες και αφήνει τη σωστή εντύπωση για το συνεντευξιαζόμενο.
 8. Να είστε οργανωμένοι: Να έχετε το βιογραφικό σας σε ένα φάκελο, για παράδειγμα, και όχι διπλωμένο κάπου μέσα στην τσάντα σας, να έχετε μαζί σας στυλό και χαρτί και να δείξετε ότι είστε προετοιμασμένοι και θέλετε πραγματικά τη δουλειά.

Τι να μην κάνετε:

 1. Να μην νομίζετε ότι η συνέντευξη έχει τελειώσει: Ακόμη και αν η τυπική συνέντευξη έχει τελειώσει και μένουν μόνο κάποια διαδικαστικά, στην ουσία η συνέντευξη δεν έχει τελειώσει μέχρι να βγείτε από το κτήριο. Να είστε ευγενικοί με το προσωπικό και χαλαροί έως ότου φύγετε.
 2. Αλλά μην είστε υπερβολικά χαλαροί: Μπορεί ο συνεντευξιαστής να είναι πολύ καλός μαζί σας, αλλά μην χαλαρώσετε πάρα πολύ και πείτε κάτι μη επαγγελματικό. Είναι θετικό να είστε φιλικοί, αλλά πρέπει να δείξετε και τον επαγγελματισμό σας.
 3. δουλεια 1Μην κακολογείτε την προηγούμενη εργοδοσία σας: Ακόμη κι αν στην προηγούμενη δουλειά είχατε προβλήματα και η εργοδοσία σας δεν σας συμπεριφέρθηκε σωστά, το να την κακολογείτε δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού και δημιουργεί αρνητικό κλίμα στη συνέντευξη.
 4. Μην πάτε απροετοίμαστοι: Ψάξτε τα πάντα για την δουλειά στην οποία πάτε για συνέντευξη. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε να θέσετε κατάλληλες ερωτήσεις και θα δείξετε πραγματικό ενδιαφέρον για τη θέση.
 5. δουλεια 2Μην αναφερθείτε στο μισθό μέχρι να το κάνει ο εργοδότης: Μπορεί ο μισθός, η ευκαιρίες εξέλιξης κ.λπ. να είναι από τα πρώτα πράγματα που σας ενδιαφέρουν, όμως φροντίστε να μην αναφερθείτε σε αυτά έως ότου το κάνει ο συνεντευξιαστής σας.
 6. Μην έχετε άγχος: Μην πανικοβληθείτε εάν δεν γνωρίζετε κάποια ερώτηση και μην έχετε άγχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καθώς αυτό δείχνει ότι δεν μπορείτε να εργαστείτε υπό πίεση.
 7. δουλεια 3Μην πείτε ψέματα: Ποτέ! Είναι απαράβατος κανόνας, για πολλούς λόγους. Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πρακτική τόσο σε μια συνέντευξη, όσο και στη σύνταξη του βιογραφικού σας.
 8. Μην αναφέρεστε στα προβλήματά σας: Ναι, μπορεί να χρειάζεστε τη δουλειά για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας κ.λπ., αλλά ο εργοδότης δε θέλει να το ακούσει. Θα προσληφθείτε για τη δουλειά εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις και όχι με βάση τα πόσα προβλήματα έχετε.

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress