Τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα στην Εύβοια!

Στην νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στο όρος Όχη βρίσκονται τα μυστηριώδη σπίτια, γνωστά και ως “Δρακόσπιτα” τα οποία σύμφωνα με ιστορικούς χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ, με συνολικά 25 κτίσματα να βρίσκονται στην κορυφή του βουνού. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών μιλούν ακόμα και σήμερα για τους θρύλους και τις παραδόσεις σχετικά με τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα, με τις πιο μεταφυσικές ερμηνείες να κάνουν λόγο για κατοικίες θεών και τις πιο “προσγειωμένες” θεωρίες να μιλούν για σπίτια λατόμων καθώς πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκονταν λατομεία..

γφδ μαιιν

Τα μοναδικά αυτά μεγαλιθικά κτίσματα αποτελούνται από τεράστιους βράχους προσεκτικά τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς θεμέλια αλλά και παράθυρα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το μυστήριο γύρω από την χρησιμότητα των κτισμάτων. Ένα άλλο ερώτημα προκύπτει πως μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μεγάλοι όγκοι βράχων σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς τόσο μεγάλων και βαριών αντικειμένων, φανερώνοντας ωστόσο έναν αρχαίο πολιτισμό που είχε άριστες γνώσεις αρχιτεκτονικής και εκπληκτική δεξιότητα στην επεξεργασία της πέτρας!

μαιιντττ μαςς

Οι τεράστιοι βράχοι είναι τέλεια τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς την ύπαρξη κάποιου συνδετικού υλικού, δίνοντας από μακρυά την εντύπωση ενός τεράστιου ενιαίου μεγαλιθικού κτίσματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των κτισμάτων λόγω του μεγάλου βάρους των βράχων, οι κατασκευαστές των Δρακόσπιτων χρησιμοποιούσαν μεγάλους βράχους αρκετών τόνων ως αντίβαρα!

Στην κορυφή του όρους Όχη εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα από τα Δρακόσπιτα, δεσπόζει το σημαντικότερο και πιο μεγάλο Δρακόσπιτο της περιοχής σε υψόμετρο 1411 μέτρων και με πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τον Νότιο Ευβοϊκό. Το ιδιαίτερο αυτό Δρακόσπιτο, είναι περίπου 65 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από τεράστιους ογκόλιθους με τους βράχους που έχουν τοποθετηθεί ως τοίχοι του κτίσματος να έχουν πάχος σχεδόν 2 μέτρα! Χαρακτηριστική είναι μια τεράστια πλάκα που έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από την είσοδο του κτίσματος με το βάρος της πλάκας να υπολογίζεται περίπου στους 10 τόνους! Ερωτήματα προκύπτουν πως ένας τόσο τεράστιος βράχος τοποθετήθηκε σε ύψος σχεδόν 2 μέτρων και πως οι κατασκευαστές των Δρακόσπιτων κατάφεραν με τόσο μεγάλη επιτυχία να στερεώσουν αυτές τις πελώριες κατασκευές.

μικ ναδ ννγ

Το 1959 ο Νικόλαος Μουτσόπουλος, καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ, έκανε πολυήμερη έρευνα και ανασκαφές στα μυστηριώδη κτίσματα βρίσκοντας στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά ευρήματα που αποτελούνταν από αγγεία και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα που εκτίθενται μέχρι και σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου, με τον καθηγητή να συμπεραίνει ότι το μεγάλο Δρακόσπιτο του Όρους Όχη αποτελούσε έναν λατρευτικό ναό της εποχής που κατά τον καθηγητή υπολογίζεται στο 700 π.Χ.

Newmail.gr 

σδα; φδδχ ωψσδα;

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress