Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου;

Ένας από τους πλέον διαδεδομένους ιατρικούς-τεχνολογικούς μύθους της εποχής μας είναι η σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο.

Τον μύθο αυτό ήρθε να διαλύσει μια νέα αυστραλιανή μελέτη που αποσυνδέει τη χρήση κινητού τηλεφώνου με αυτό τον τύπο καρκίνου.

Την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology υπογράφουν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ με επικεφαλής τον επίτιμο καθηγητή δημόσιας υγείας Σάιμον Τσάπμαν.

Στη μεγαλύτερη, λοιπόν, μέχρι σήμερα έρευνα -ως προς το μέγεθος του δείγματος και τη χρονική περίοδο κάλυψης- μελετήθηκαν τα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου που καταγράφηκαν στην Αυστραλία από το 1982 ως το 2013.

Στη μελέτη συμμετείχαν 19.858 άνδρες και 14.222 γυναίκες οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο στην Αυστραλία, ενώ στοιχεία για την χρήση των κινητών υπήρχαν από το 1987 έως το 2012.

Μάλιστα τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες χρήστες κινητών είχαν μία ελαφρά μεγαλύτερη τάση να παρουσιάσουν καρκίνο στον εγκέφαλο σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου το ποσοστό ήταν μηδενικό. Η εμφάνιση αυτού του καρκίνου ήταν σημαντική σε άτομα που είχαν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όμως ήταν πριν το 1982 και κυρίως πριν την εμφάνιση των κινητών.

Η νέα έρευνα καταλήγει σε συμπεράσματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν εξαχθεί σε άλλες χώρες του κόσμου και μάλιστα έχει ένα πλεονέκτημα: εκεί οι περιπτώσεις καρκίνουκαταγράφονται υποχρεωτικά βάσει νόμου με σκοπό να υπάρχουν αξιόπιστες ιατρικές βάσεις δεδομένων στη διάθεση των επιστημόνων.

Το 1987 στην Αυστραλία καταγράφονταν 6,6 περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου ανά 100.000 ανθρώπους έναντι 7,3 σήμερα.

Σχετικά σταθερά είναι τα ποσοστά και στις ΗΠΑ με 5,9 περιστατικά το 1975 έναντι 6,4 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Ο Τσάπμαν επισήμανε ότι εάν τα κινητά τηλέφωνα προκαλούσαν καρκίνο στον εγκέφαλο θα καταγράφαμε τεράστια άνοδο δεδομένης της χρήσης των νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια.

Το βέβαιο είναι ότι το κινητό τηλέφωνο είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία όταν το χρησιμοποιούμε όταν οδηγούμε ή όταν γράφουμε μηνύματα περπατώντας στους δρόμους μιας πόλης.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα βρίσκεται υπό εξέλιξη. Το Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου μελετά τις επιπτώσεις της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε 290.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Ή, όπως συχνά συμβαίνει με τις επιστημονικές μελέτες, να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες.

econews.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress