Τα εκπληκτικά αρχαία ψηφιδωτά στην Πάφο!

Κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ, η Πάφος υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου, την οποία διοικούσαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Η Πάφος υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος της εποχής και ήταν μια από τις πλουσιότερες πρωτεύουσες της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά είναι τα αναρίθμητα ψηφιδωτά  που κοσμούσαν κεντρικά σημεία της πόλης και που υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε άψογη κατάσταση με εκπληκτικές αναπαραστάσεις της εποχής, όπως τους θεούς του Ολύμπου, ηρωικές φιγούρες της εποχής, αλλά και καθημερινές στιγμές των κατοίκων της πόλης.

fd γφ

 

Τα μοναδικά αυτά ψηφιδωτά  είναι φτιαγμένα με μικρούς κύβους από μάρμαρο, μικρές πέτρες και γυαλί συνθέτοντας εκπληκτικές δημιουργίες και με ζωντανά χρώματα που ακόμα και σήμερα φανερώνουν τη λάμψη τους! Τα περισσότερα από τα μωσαϊκά της Πάφου έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια μετά από εντατικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, με τις ανασκαφές να συνεχίζονται ακόμα και σήμερα γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν έχουν έρθει στο φως ακόμα όλα τα αριστουργήματα της πόλης.

γη

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είναι το “σπίτι του Διονύσου” , του θεού του κρασιού. Το σπίτι αυτό που είχε κατασκευαστεί προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα Θεού, χρονολογείται περίπου στον 2ο αιώνα μ.Χ , και το πιο εντυπωσιακό μωσαικό μέσα στο οίκημα αναπαριστά τον Θεό Διόνυσο  να πίνει κρασί. Τα μωσαϊκά στο συγκεκριμένο σπίτι καλύπτουν μια επιφάνεια μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών μέτρων!

 

754 6432 7443 55555 64455 ιθ ξγη ξηγ

 

Πηγές φώτο:

David Haberthür/Flickr

Rita Willaert/Flickr

Alan Samuel/Flickr

Tony Woods/Flickr

Christopher Rose/Flickr

Jonathan Stonehouse/Flickr

CTO Zurich/Flickr

George Groutas/Flickr

 

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress