Τα αυτόματα λεωφορεία!

Μεταξύ του Cambridge και της πόλης St Ives στην Βρετανική κομητεία Cambridgeshire, κυκλοφορεί ένα διαφορετικό λεωφορείο που κινείται πάνω σε δύο στενές ράγες που θυμίζουν περισσότερο σιδηροδρομική γραμμή παρά δρόμο. Τα λεωφορεία χρησιμοποιούν συνηθισμένα λάστιχα, μόνο που αυτά βρίσκονται σχεδόν “εγκλωβισμένα” μέσα σε ένα τσιμεντένιο διάδρομο, με τα λάστιχα να απέχουν ελάχιστα εκατοστά και από τις δύο πλευρές του. Τα λεωφορεία αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 80 χλμ/ώρα και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να ακουμπάει σχεδόν ποτέ το τιμόνι, καθώς η διαδρομή του λεωφορείου είναι σταθερή και “προδιαγεγραμμένη”..

bus-2 bus-3

Τα λεωφορεία έχουν ενσωματώσει σε όλους του τροχούς, ειδικούς “οδηγούς” τροχών ώστε να συγκρατούν πάντα το λεωφορείο στο κέντρο της διαδρομής, και να αποφεύγονται συγκρούσεις με τα τσιμεντένια κράσπεδα του δρόμου. Όταν βγει από την ιδιαίτερη αυτή διαδρομή, το λεωφορείο κινείται πλέον άνετα σε όλους τους δρόμους, με τον οδηγό πλέον να αναλαμβάνει πιο ενεργό δράση!

bus-4 bus-5

Ο καθοδηγούμενος λεωφορειόδρομος, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 2011, και είναι ο μεγαλύτερος δρόμος τέτοιου τύπου στον πλανήτη, με συνολικό μήκος που φτάνει τα 25 χιλιόμετρα! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του, εκτελέστηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια δρομολόγια, με το 30% των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να αφήνουν τα αυτοκίνητα τους στο σπίτι και να επιλέγουν τον νέο αυτό συναρπαστικό τρόπο μεταφοράς προς την εργασία τους!

bus-6 bus-7 bus-8 bus-9 bus-10 bus-11

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress