Τα αρχαία υδραγωγεία του Περού

Στην κοιλάδα του Dotting στο Νότιο Περού και πολύ κοντά στην πόλη Νάζκα που είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μυστηριώδεις γραμμές Νάζκα που βρίσκονται χαραγμένες σε διάφορα σημεία του εδάφους καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις, βρίσκονται και τα γνωστά στην περιοχή puquios που είναι μεγάλες σπειροειδείς κυκλικές κατασκευές χτισμένες με πέτρα, που οδηγούν σε ένα υπόγειο σύστημα αρχαίων υδραγωγείων. Τα συγκεκριμένα υδραγωγεία είναι μέρος ενός πρωτοποριακού για την εποχή υδραυλικού συστήματος αποτελούμενο από σήραγγες που φέρνουν νερό από υπόγεια υδροφόρα ρεύματα προς την επιφάνεια της γης για οικιακή και αγροτική χρήση.

 

980 peru1

 

Στην επιφάνεια του εδάφους το άνοιγμα των puquios φτάνει σε διάμετρο μέχρι και τα 15 μέτρα και όσο κατεβαίνει προς το υπόγειο ρεύμα νερού μικραίνει στο ένα μέτρο. Το άνοιγμα επίσης από το έδαφος επιτρέπει να μπαίνει αέρας μέσα στα υπόγεια κανάλια ενισχύοντας σημαντικά την ορμή του νερού μέσα στο κανάλι.

peru3 peru4 peru5

Η ύπαρξη αυτών των υδραγωγείων ήταν γνωστή για χρόνια στους αρχαιολόγους, αλλά δεν είχαν καταφέρει ποτέ να τα χρονολογήσουν καθώς ήταν κατασκευασμένα με τα ίδια υλικά που είχε και ο περιβάλλον χώρος γεγονός που δυσκόλεψε την ραδιοχρονολόγηση τους. Μετά από χρόνια ερευνών οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα μοναδικά αυτά υδραγωγεία έχουν κατασκευαστεί πριν από 3.000 χρόνια!

 

peru7 peru8 peru9 pru6

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress