Συμβιβάζεσαι;

Όλοι μας βρισκόμαστε μπροστά σε γεγονότα και αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που χρειάζεται να συμβιβαστούμε, για να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, για να κρατήσουμε τη δουλειά μας, για να συνεχίσουμε τη ζωή μας ισορροπημένα. Άνθρωπος που δεν έχει ποτέ του συμβιβαστεί για κάτι στη ζωή, νομίζω πως δεν υπάρχει, Και αν κάποιος το ισχυριστεί, ή αυταπάται ή είναι εγωιστής και δεν θέλει να το ομολογήσει..

Ο όρος “ασυμβίβαστος”, είναι μάλλον λεκτικό περίβλημα για ψυχολογικούς και άλλους κοινωνικούς λόγους. Μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς έχουμε κάνει όλοι στην πορεία της ζωής μας. Και εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές, έχω συμβιβαστεί με αρκετά πράγματα- θέλω να πιστεύω- όχι ανατρεπτικά της ύπαρξης μου. Ίσως για να υπάρχω και για να αγωνίζομαι για την ολοκλήρωση της.. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Κατά πόσο έχουμε συμβιβαστεί σε βάρος βασικών, ηθικών και πνευματικών αρχών και αξιών. Π.χ αν έχουμε συμβιβαστεί με χοντρά ψεύδη, με ανατρεπτικές, υπαρξιακές καταστάσεις, με κλοπές, ατιμίες, με κακοήθειες, τότε οι συμβιβασμοί αυτοί είναι ασυμβίβαστη με τη σοβαρή και αληθινή ζωή.. Τέτοιοι συμβιβασμοί είναι ολέθριοι. Κι άλλοτε τα ολέθρια αποτελέσματα ξεσπούν αμέσως, άλλοτε βραδύνουν, αλλά ξεσπούν οπωσδήποτε!

Για να παραμείνουμε σταθεροί στις μεγάλες ασάλευτες αξίες απαιτείται συγκροτημένη προσωπικότητα. Και για να επιτευχθεί η συγκροτημένη προσωπικότητα, απαιτείται καλλιέργεια, σωστή παιδεία και αρχές υψηλού ήθους από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, την Εκκλησία. Μόνο τέτοια υπαρξιακή συγκρότηση μπορεί να αμυνθεί στους τρομερούς και δελεαστικούς – πολλές φορές- ανατρεπτικούς συμβιβασμούς. Για αυτό και βρίσκουμε τόσους λίγους ασυμβίβαστους σήμερα. Σε κάθε περιοχή μετριούνται στα δάκτυλα.

Πάντως άνθρωπος χωρίς αυταπάρνηση, χωρίς συγκρότηση και χωρίς επίγνωση του σκοπού της ζωής του, δεν αντιστέκεται στους ποικίλους συμβιβασμούς. Είναι ευάλωτος στο ψέμα, στην απάτη, στην ατιμία, στο βόλεμα

Ας φροντίσουμε, λοιπόν και εμείς να συγκροτηθούμε όσο γίνεται πιο πολύ, ώστε να ζούμε ασυμβίβαστοι με το κακό, την απάτη, το βόλεμα και το τέλμα. Αξίζει κάθε θυσία η ασυμβίβαστη πορεία..

Τιμόθεος Κιλίφης

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress