ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ

Θέατρο του Νέου Κόσμου- κάτω χώρος

από 21 Νοεμβρίου 2016

Η θεατρική ομάδα Roswitha εισβάλλει στον κόσμο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, στον κόσμο της μετεπαναστατικής Ρωσίας. Το κανονικό, το νόμιμο, το ως είθειστε, μέσα από το πρίσμα ενός ιδιοφυούς και ευαίσθητου ανθρώπου της εποχής.

Δανιήλ Χάρμς – Ρώσος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σκιτσογράφος. Το 1927 συμμετέχει στην ίδρυση της  Ένωσης Πραγματικής Τέχνης (ΟΥΜΠΕΡΙΟΥ). Τέσσερα χρόνια μετά θα συλληφθεί με την κατηγορία της εμπλοκής σε παράνομη αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών και το 1941 για  ντεφετιστική προπαγάνδα. Τον Φεβρουάριο του 1942 θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή, μάλλον από ασιτία, στο ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.

Ένας σκονισμένος χορός βγαίνει από το ντουλάπι του μυαλού του ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς. Ξεδιπλώνει όνειρα, φόβους, μελωδίες, γελοία περιστατικά, γελοία περιστατικά που τρομάζουν, ξεκαρδίζεται, δολοφονεί, ελπίζει σε ένα θαύμα που δε λέει να συμβεί. Η πείνα προκαλεί εφιάλτες, αλλοιώνει την πραγματικότητα και την συγχέει με την παραίσθηση, το όνειρο. Αποκαλύπτεται έτσι η τερατώδης διάσταση μιας ταραγμένης πραγματικότητας. Μιας ελεγχόμενης, ακραίας εποχής, γεμάτη φόβο για την παρέκκλιση.

Και η ζωή τρέχει προς το τέλος, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά προς το θάνατο. Υπάρχει ακόμα χρόνος;  Για να ξεφύγουμε από τη μέτρια ζωή μας που φθίνει; Υπάρχει χρόνος για το θαύμα; Το εξαιρετικό; Και ποιο είναι αυτό το «σημαντικό» που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, να ανατρέψει τις φυσικές δομές αυτού του κόσμου;

Με υλικό σύντομα, ημερολογιακά και εκτενέστερα κείμενα από το Γαλάζιο Τετράδιο του Δανιήλ Χάρμς (μετ. Ροδούλα Παπά, εκδόσεις Νεφέλη) η ομάδα Roswitha ανάβει τον φακό της εποχής της Ρωσίας του ‘30- ‘40 για να φωτίσει τους δικούς μας καιρούς. Φανερώνεται ένας κόσμος γελοίος, σκοτεινός, παράλογος, βίαιος.

Ας γελάσουμε να φανερώσουμε το κακό! Ας φτιάξουμε ένα θαύμα!

 

Σκηνοθεσία:

Δραματουργική επεξεργασία:

Σχεδιασμός φωτισμών/

διαμόρφωση σκηνικού χώρου:

Κοστούμια:

Μουσική σύνθεση:

Παίζουν:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα-Τρίτη  21.15

Από 21/11/2016 μέχρι 10/1/2017

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ) Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα-210 9212900

Aπό 21/11/2016 έως 10/01/2017

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Θεατρική ομάδα Roswitha

 

Σάκης Μπιρμπίλης

Γεωργία Μπούρδα

Νάνσυ Σιδέρη

Γιώργος Αλεβιζάκης , Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μοσχούρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης.

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-tou-neou-kosmou/sto-myalo-tou-daniil-harms/#workspace

TRAILER ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

https://vimeo.com/189371814

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress