Στη Ζάκυνθο η πρώτη φωλιά της καρέτα καρέτα το 2016

Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους.

Φέτος η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο, από στελέχη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κατά την παρατήρηση της Τετάρτης 11 Μαΐου 2015 στην παραλία του Γέρακα.

Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου.

Οι χελώνες συγκεντρώνονται Μάρτιο με Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Εκτός από τη Ζάκυνθο ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη, τον Ρωμανό και σε τρεις περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς), καθώς και σε Μεσολόγγι και Αμβρακικό κόλπο.

Η πρώτη φωλιά στην Ζάκυνθο συνέπεσε και με την έναρξη των προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με τους εθελοντές του να οργανώνουν τους εννέα Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου.

Κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2015 (Μάιος-Οκτώβριος), όπου 563 εθελοντές από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν 75 χιλιόμετρα παραλιών, έγιναν συνολικά 3.248 φωλιές από τις οποίες προστατεύτηκαν 2.342, ενώ κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν και μαρκαρίστηκαν 446 ενήλικες χελώνες.

Χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» 153.434 χελωνάκια (από τα 211.695 που εκκολάφθηκαν), τα οποία έφτασαν με ασφάλεια στην θάλασσα.

Πηγή: econews.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress