Σημαντική διάκριση για Έλληνα επιστήμονα!

Ο Έλληνας επιστήμονας και αστρονόμος , Σταμάτης Κριμιζής βραβεύτηκε από την NASA με το μεγαλύτερο βραβείο που δίνει σε επιστήμονες η Αμερικανική  Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος για το 2016, βραβεύοντας  τη σημαντική του συνεισφορά στην ανακάλυψη του διαστήματος η οποία έχει συμβάλει στον προγραμματισμό και στον σχεδιασμό αρκετών διαστημικών προγραμμάτων της NASA.

O Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μοναδικός  επιστήμονας στον κόσμο που έχει σχεδιάσει αστρονομικά εργαλεία που έχουν ταξιδέψει σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αποστολές της NASA στον Άρη και τον Πλούτωνα!

γφ

Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που συχνά ταξίδευε από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Πηγή Wikipedia) 

 

fd

 

 

f fddd gfff

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress