20 tips για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη οικονομικά

Η Ευρώπη, η τέταρτη μεγαλύτερη – σε έκταση – ήπειρος του κόσμου διαθέτει από τα πιο όμορφα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Στην εποχή, όμως, που τα ταξίδια αναψυχής θεωρούνται για πολλούς ως “περιττά έξοδα”, δείτε μερικά tips, ώστε να γυρίσετε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο με ελάχιστο κόστος.

1. Αποφύγετε εστιατόρια σε πλατείες στο κέντρο της πόλης, διότι συνήθως είναι ειδικά διαμορφωμένα για τουρίστες (π.χ. μενού σε διαφορετικές γλώσσες, πινακίδες “We speak english” κ.λπ.) και οι τιμές τους μακράν υψηλότερες από άλλα, μικρότερα και λίγο πιο “απομονωμένα”.

procida-island-italy-cr-getty

 

2. Προσπαθήστε να μην επισκεφτείτε όλα τα μουσεία, αξιοθέατα κ.λπ. της εκάστοτε ευρωπαϊκής πόλης, στο ίδιο ταξίδι.

most-beautiful-cities-vienna-cr-alamy

3. Αν θέλετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο για τις διαδρομές σας, προσπαθήστε να το παραλάβετε και να το παραδώσετε από το ίδιο γραφείο ενοικιάσεων. Εάν θελήσετε να το παραδώσετε σε γραφείο διαφορετική πόλη θα χρεωθείτε την ενοικίαση διπλά, ενώ η τιμή αυξάνεται κατά πολύ εάν θελήσετε να το παραδώσετε σε διαφορετική χώρα.

serbia-GettyImages-124911979

4. Αποφύγετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, διότι είναι δύσκολο να βρείτε προσφορές σε ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες κ.λπ.

ronda-spain-alamy-EX5YK0

5. Χρησιμοποιείστε μετρητά αντί για πιστωτικές κάρτες ή μηχανήματα ATM, ώστε να μην επιβαρυνθείτε με παρακράτηση χρημάτων για λόγους φορολογίας.

most-beautiful-cities-riga-cr-getty

 

6. Προτιμήστε τη διαμονή σε hostel έναντι ξενοδοχείου, εάν ταξιδεύετε μόνος ή μαζί με κάποιον άλλο. Μπορεί ένα hostel να μην παρέχει τις δυνατότητες ενός ξενοδοχείου, αλλά είναι σίγουρα πολύ οικονομικότερο.

most-beautiful-cities-amsterdam-cr-getty

 

7. Αποφύγετε να τρώτε στο ξενοδοχείο που διαμένετε. Το φαγητό εκεί θα σας κοστίσει πολύ παραπάνω απ’ ότι εάν προτιμήσετε κάποιο τοπικό εστιατόριο, ή café.

lavender-field-provence-cr-alamy

 

8. Εάν είστε μαθητής ή φοιτητής, αναζητήστε μαθητικές – φοιτητικές προσφορές και εκπτώσεις.

hallstatt-austria-cr-getty (1)

 

9. Τα περισσότερα αξιοθέατα της Ευρώπης είναι δωρεάν, ενώ πολλά μουσεία έχουν δωρεάν ή μειωμένη είσοδο συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Προτιμήστε, λοιπόν, να τα επισκεφτείτε εκείνες τις ημέρες. Κάποια από τα μουσεία της Ευρώπης που έχουν δωρεάν είσοδο είναι: Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, το μουσείο Berlin Wall Memorial στο Βερολίνο, το National Museum στην Κοπεγχάγη, το Museo del Prado στη Μαδρίτη και άλλα.

pont-alexander-iii-eiffel-cr-gallerystock

 

10. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα ΜΜΜ σε κάποια πόλη, δείτε τις δυνατότητες που μπορεί να έχετε. Πολλές φορές, τα μεμονωμένα εισιτήρια μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο από ένα 24-ωρο εισιτήριο.

trolltunga-hordaland-norway-cr-alamy

 

11. Εάν θέλετε να επισκεφτείτε κοντινές χώρες της Ευρώπης, προτιμήστε διαδρομή με τρένο, έναντι αεροπλάνου, καθώς τα έξοδα θα είναι λιγότερα.

azure-window-malta-cr-getty

 

12. Εκμεταλλευτείτε το δωρεάν Wi – Fi που έχουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αντί του 3G του εθνικού σας δικτύου, καθώς οι διεθνείς χρεώσεις είναι πολλαπλάσιες από τις κανονικές.

tulips-windmill-holland-cr-getty

13. Οι περισσότερες οικονομικές αεροπορικές εταιρίες έχουν περιορισμούς, αλλά και χρεώσεις, αναφορικά με το βάρος της βαλίτσας σας. Επομένως, προσπαθήστε να έχετε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα, ώστε να μειώσετε το βάρος της βαλίτσας σας.

most-beautiful-cities-florence-cr-getty

 

14. Κάντε τα ψώνια σας σε ευρωπαϊκές πόλεις που είναι, ομολογουμένως, φτηνότερες από άλλες.

most-beautiful-cities-dubrovnik-cr-gallery-stock

 

15. Να γνωρίζετε τη βασική φορολογική νομοθεσία κάθε χώρας, καθώς οι χρεώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

lapland-finland-cr-getty

16. Επισκεφτείτε τους δημόσιους χώρους, που διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου παρέχονται πληροφορίες σχετικά με προσφορές, δωρεάν εκδηλώσεις και δωρεάν χάρτες της πόλης.

killarney-national-park-cr-getty

17. Χρησιμοποιείστε τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, που λειτουργούν με σύνδεση στο διαδίκτυο, για την επικοινωνία σας με την Ελλάδα.

most-beautiful-cities-london-cr-getty

18. Σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε – με μικρό κόστος – κάρτες, οι οποίες παρέχουν δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα, δωρεάν είσοδο στα ΜΜΜ, καθώς και εκπτώσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π., όπως για παράδειγμα η Berlin Welcome Card.

venice-italy-cr-getty

19. Μία ακόμη οικονομική λύση για τη διαμονή σας είναι τα University Rooms, στα οποία μπορείτε να διαμείνετε σε πανεπιστημιακές εστίες, μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

budapest-GettyImages-178060240

20. Τέλος και αναφορικά με τη διαμονή υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα προσωρινής ενοικίασης του χώρου κάποιου άλλου ανθρώπου με πολύ χαμηλό κόστος.

dubrovnik-old-city-cr-getty

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια πόλη είναι περπατώντας την. Προτιμήστε, λοιπόν, να γνωρίσετε την πόλη που θα επισκεφτείτε με τα πόδια, αντί του να την κοιτάζετε από ψηλά στο δωμάτιο κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου, τα picnics σε πάρκα για το γεύμα σας, αντί του να φάτε σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, τις δωρεάν συναυλίες που μπορεί να προσφέρονται, αντί του να διασκεδάσετε σε κάποιο μεγάλο club και οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε, ώστε να ανακαλύψετε μια πόλη και να ψυχαγωγηθείτε οικονομικά, ανακαλύπτοντας παράλληλα και την κουλτούρα της πόλης που θα επισκεφτείτε.

 

Μαρία – Ελένη Νικηφόρου

Newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress