Πρόσεχε τι μελετάς

Από τότε που ανακαλύφτηκαν οι πάπυροι και οι μεμβράνες, μα προπαντός η τυπογραφία του Γουτεμβέργιου, γέμισε ο κόσμος με βιβλία παντός είδους σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Γεμάτα με αλήθειες αλλά και με πλάνες περιούσιες. Σήμερα περισσότεροι είναι αυτοί που γράφουνε, παρά αυτοί που διαβάζουνε. Επιδημία συγγραφική σε όλο τον πλανήτη, ασυγκράτητη.

Βέβαια οι ιδέες είναι δύναμη εκρηκτική. Από αυτές ξεκινάει κάθε μεγάλο έργο και επανάσταση. Αυτές είναι παρούσες σε όλες τις περιόδους, είτε ειρηνικές, είτε πολεμικές και δρούνε ως Μούσες επιβλητικές. Για αυτό τα βιβλία που τις περιέχουν, μεγάλη δύναμη κατέχουν. Ένα βιβλίο μπορεί να σε ανεβάσει πιο ψηλά ή να σε κατεβάσει στα καταχθόνια, στα τάρταρα. Υπάρχουν υπέροχες συγγραφές που συνεγείρουν και συγκλονίζουν ψυχές. Υπάρχουν όμως και άλλες που αποχαυνώνουν και νεκρώνουν ψυχές. Είναι σωστές καταστροφές, νεκροταφεία, καταπακτές.

Άνετα μπορείς να λες, “πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι”. Το διάβασμα και η μελέτη μπορούν να σου ανοίξουν θείους ορίζοντες, αλλά και να σου τους κλείσουν απαίσια σφυρίζοντας φρικτά δεινά και από τους τέσσερις ορίζοντες.

Τα θαύματα, αλλά και τα θύματα από τη μελέτη είναι πολλά. Γύρω από αυτή κινείται η ανθρωπότητα. Μακάρι να ανήκουμε στα θαύματα και όχι στα θύματα, που θρηνεί η ζωή καθημερινά. Για αυτό πρόσεχε πολύ τι μελετάς, για να μην άσκοπα και επιζήμια τη ζωή σου σκορπάς.

Η μελέτη του Θείου Λόγου είναι, πρέπει να είναι, ο μπούσουλας κάθε άλλης μελέτης, για να σου μεταμορφώνει την ύπαρξη σου και να την ανυψώνει στις θείες σφαίρες της θέωσης σου.

“Μελετάτε και ερευνάτε τας Γραφάς” είναι η προτροπή των σοφών Πατέρων της Εκκλησίας μας. Η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι πηγή ζωής. Αυτή αποκαλύπτει τα βάθη και πλάτη της. Μελέτα την

 

Τιμόθεος  Κιλίφης

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress