ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου:  Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου: Ομιλία του Μιχάλη Παλικισιάνου «Η φύση εμπνευστής και δημιουργός του Ανθρώπινου πολιτισμού»

Σάββατο 21 Ιανουαρίου: Ο Βαγγέλης Γερμανός στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις

 

 

 

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ώρα 20:00

 

Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες

 

Αφηγείται η Μαρία Μπάκα

 

Παίζουν:    λαούτο ο Κωνσταντίνος Φουρλάνος

κανονάκι η Ελένη Φουρλάνου

 

Παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδος -Χαλκιδική, Σκιάθο, Ανατολική Θράκη, Σκύρο, Ροδόπη – αλλά κι ακόμη μακρύτερα.

Γίνονται τα φίδια άνθρωποι; Και μάλιστα βασιλοπαίδια; Γίνεται η πολλή αγάπη να σε κάνει πέτρα; Ή πάλι, μήπως μπορεί να μεταμορφώσει ένα δαφνοκούκουτσο σε αληθινή γυναίκα; Μπορεί ένα δέντρο να κρύβει μέσα του μια μυστική, ανθρώπινη ψυχή; Κι όμως, στον κόσμο το δικό μας γίνεται, γιατί ο κόσμος μας είναι παραμυθένιος. Κι εκεί γίνεται ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου… Ακόμα και μια ακαμάτρα κόρη μπορεί να ‘χει την τύχη την καλή. Ποιος ξέρει; Όμως, προσοχή! Γιατί ακόμα και σε τούτον τον κόσμο τον παραμυθένιο, κάποια λόγια άστοχα, μπορεί να σε λαβώσουν…

 

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:00

 

Ομιλία του Μιχάλη Παλικισιάνου

 

«Η φύση εμπνευστής και δημιουργός του Ανθρώπινου πολιτισμού»

Είσοδος ελεύθερη

 

Ο άνθρωπος από την εποχή που αντιλήφθηκε τον εαυτό του και τις ιδιαίτερες ανάγκες για την επιβίωσή του βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά τρομακτικών προβλημάτων που του δημιουργούσε το ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούσε. Η ίδια η φύση, που ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο τμήμα της αρχικά τουλάχιστον ήταν όχι μητέρα του αλλά μητριά του.

Είχε να αντιμετωπίσει το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το φόβο της νύχτας, τα άγρια ζώα και τέλος τον ίδιο το θάνατο. Ο άνθρωπος όμως σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα ήταν προικισμένος με τη θεϊκή  φωτιά του Δία, ήταν δηλαδή κάτι πάρα πάνω από τα υπόλοιπα όντα, ήταν ένθεος. Με τη σκέψη, τη λογική και την ελεύθερη βούλησή του κατάφερε να δαμάσει τη φύση, ώστε να του προσφέρει όχι μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωσή του αλλά πολύ περισσότερα.

Θα υπήρχαν άραγε οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοσυνθέτες αν δεν εμπνέονταν από τις εικόνες που τους παρείχε καθημερινά η φύση με τις πολλές ομορφιές της; Οι επιστήμονες θα είχαν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα της γνώσης, αν δεν παρατηρούσαν και δεν εφάρμοζαν τους νόμους που διέπουν ολόκληρη τη Δημιουργία; Η απάντηση είναι αρνητική ασφαλώς.

Σήμερα όμως ο άνθρωπος με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αλόγιστη παραγωγή ρύπων κινδυνεύει να καταστρέψει το περιβάλλον του πλανήτη μας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ποια είναι η θέση μας; Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Αν καταρρεύσει το φυσικό περιβάλλον μας τι θα συμβεί στον ανθρώπινο πολιτισμό;

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΠΑΛΙΚΙΣΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ

Γεννήθηκα στον Πειραιά, όπου και τελείωσα τη Μέση Εκπαίδευση. Φοίτησα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έχω ασχοληθεί με την Προϊστορική Αρχαιολογία του Ελληνικού χώρου αλλά και των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα έχω μελετήσει τις προϊστορικές θρησκείες των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Έχω πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Κρήτη, τις Μυκήνες και τη Μεσσηνία. Έχω πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τώρα ασχολούμαι με τη μελέτη της Ιστορίας της Τέχνης και της Φιλοσοφίας. Μερικοί τίτλοι εργασιών μου: “Θρησκευτικές παραστάσεις στα Κρητομυνηναϊκά χρυσά δαχτυλίδια”, “Τα περίοπτα έργα του Σκόπα”, ” Η ταρίχευση στον ταφικό κύκλο Α των Μυκηνών”, ” Μυκηναϊκή μικροτεχνία από τους τάφους της Ανατ. Αττικής”, “Πώς πέθανε ο Τουταγχαμών” κ.λ.π.

 

 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ώρα 22:30

Βαγγέλης Γερμανός

 

Ο Βαγγέλης Γερμανός τραγουδάει και παίζει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, καθώς και κάποια b-sides, από την πλούσια δισκογραφία του.. Η μακρά μουσική του ιστορία πάει πίσω στη γέννηση και τη δημιουργία του ελληνικού ροκ, όπου συμμετείχε ως μουσικός και στη συνέχεια ως φολκ τραγουδοποιός, για να έρθει η επιτυχία που τον έκανε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό..

Ο Βαγγέλης Γερμανός με την κιθάρα του, είναι μια εικόνα που έχει το δικό της στίγμα στην πορεία της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ χαρακτηρίζεται – όχι άδικα – ως… ο “εθνικός” μας τροβαδούρος…!

 

Mαζί του ο Σίμος Κοκαβέσης στην κιθάρα

Έναρξη 22.30 |

Εισιτήριο θεάματος: 8 €

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210/86.13.739
Πολυχώρος διέλευσις
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη
info@dieleusis.gr
www.dieleusis.gr
 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress