«Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας

«Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και για το 2015, έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό, Βασίλειο Πετράκο. Εκτός από το ανασκαφικό, ξεχωρίζει επίσης το ερευνητικό και εκδοτικό έργο της Εταιρείας, όπως η δημοσίευση των μελετών των μεσοελλαδικών τύμβων στη θέση Βρανά του Μαραθώνα, που είχε ανασκάψει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αλλά και η έκδοση του έργου του κ. Πετράκου, «Ημερολόγιο Αρχαιολογικό. Τα χρόνια του Καποδίστρια 1828-1832», που αποτελείται από τρεις τόμους. «Το “Ημερολόγιο Αρχαιολογικό” απευθύνεται στους αρχαιολόγους πρώτα- πρώτα. Για να μάθουν ότι και η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδρύθηκε από τον Κυβερνήτη και όχι από τους Βαυαρούς, όπως πιστεύουν όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γγ της Εταιρείας, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχή μείωση των πόρων της Εταιρείας («παράλληλα και ανάλογα με την οικονομική πτώση του τόπου»), η οποία αντί να ενισχύεται για το έργο της «αντιμετωπίζεται ως κοινή κερδοσκοπική επιχείρηση».

Όσον αφορά στις ανασκαφές που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, ξεχωρίζουν:

– Η ανασκαφή του αιγυπτιακού ιερού στην Μπρεξίζα Μαραθώνος, που συνεχίζεται από την αρχαιολόγο Ιφιγένεια Δεκουλάκου.

– Στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου (και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου) του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου- 4ου αι. μΧ (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί».

– Η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, που συνεχίζεται από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, έφερε στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, πολύ σημαντικά ευρήματα.

– Η νέα έρευνα στο ιερό του Απόλλωνος στον Θέρμο της Αιτωλίας από τον Ιωάννη Παπαποστόλου δείχνει επίσης ενδιαφέρουσα.

– Μια βραχογραφία που εικονίζει τρία πλοία, με το μεγαλύτερο να έχει ανασηκωμένη την πλώρη και φέρει, πιθανόν, είδος σημαίας, ενώ στο κέντρο του διακρίνεται ανθρώπινη μορφή με υψωμένα και ανοιχτά χέρια σε στάση δέησης, είναι μεταξύ των νέων ευρημάτων της ανασκαφής που συνεχίζεται στον τειχισμένο νεολιθικό οικισμό στον Στρόφιλα Άνδρου από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου.

– Επίσης, από δύο ομάδες βραχογραφιών που βρέθηκαν στη θέση Καστρί στη Χαλανδριανή Σύρου, η οποία ερευνάται από την αρχαιολόγο Μαρίζα Μαρθάρη, ξεχωρίζει μια σειρά τριών πλοιαρίων, ενώ παράσταση που επαναλαμβάνεται φαίνεται να απεικονίζει ανθρώπινη μορφή (φαίνονται καθαρά χέρια και πόδια). Ένα τρίτο σχήμα που διακρίνεται με σαφήνεια θεωρείται έως τώρα ότι εικονίζει ανθρώπινο πέλμα.

Σημαντικές είναι επίσης οι έρευνες που συνεχίζονται στα Αστέρια Γλυφάδας, στην αρχαία Θουρία και στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, στη Σικυώνα Κορινθίας, στην αρχαία Θήβα, στον Ογχηστό Βοιωτίας, στην ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου, στη Ζώμινθο και στην Κουμάσα της Κρήτης.

ΑΠΕ

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress