Πεντέλη. Το αινιγματικό βουνό της Αττικής!

Η Πεντέλη ή Πεντελικό όρος, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λατομικά κέντρα της Αρχαίας Ελλάδας, με το ξακουστό μάρμαρο της Πεντέλης να χρησιμοποιείται από τον 5ο αιώνα π.Χ για την κατασκευή σημαντικών μνημείων με τον Παρθενώνα της Ακρόπολης να έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με Πεντελικό μάρμαρο. Μέχρι και σήμερα διατηρείται σε άψογη κατάσταση το αρχικό τμήμα του αρχαίου δρόμου γνωστή και ως η “Οδός Λιθαγωγίας”,  που ξεκινούσε από την Πεντέλη και χρησίμευε  για την μεταφορά των τεραστίων όγκων Πεντελικού μαρμάρου προς την Ακρόπολη.

Marble's Road

Η Πεντέλη εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Αττικής και ο ορεινός της όγκος είναι συμπαγής, μεμονωμένος, με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και μέγιστο μήκος 13 χιλιόμετρα, πλάτος 7 χιλιόμετρα και περίμετρο 50 χιλιόμετρα. Η υψηλότερη κορυφή της Πεντέλης είναι το Πυργάρι ή Βλάχος με υψόμετρο 1,109 μέτρα. Στο βουνό της Πεντέλη υπήρχαν παλαιότερα πολλές πηγές από τις οποίες μερικές έχουν στερέψει, με τις πιο γνωστές τις Πεντέλης να είναι αυτές της Μονής Πεντέλης, των Αγίων Ασωμάτων, της Αγίας Τριάδας και της Μπύριζας.

SONY DSC

Η σπηλιά του Νταβέλη, το ΝΑΤΟ και οι εξωγήινοι…

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης σε υψόμετερο 700 μέτρων, και σε κοντινή απόσταση από κάποια παλαιά λατομείο, υπάρχει η περίφημη σπηλιά του Νταβέλη  η  Σπήλαιο Αμώμων ,για την οποία έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί απίστευτες θεωρίες, με μερικές να βγαίνουν από βιβλία επιστημονικής φαντασίας.. Η αλήθεια όμως είναι κάπου στη μέση, καθώς η σπηλιά του Νταβέλη έχει υπάρξει στο παρελθόν στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ ή της Αεροπορίας με τις εργασίες να σταματάνε ξαφνικά και το μέρος να εγκαταλείπεται μέσα σε λίγες μέρες.. Σύμφωνα με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής, ο λήσταρχος Νταβέλης ( ο οποίος σύμφωνα με ιστορικούς δεν έμενε στην συγκεκριμένη σπηλιά, αλλά σε μια σπηλιά κάπου καλά κρυμμένη στο βουνό της Πεντέλης), είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα που ξεκινούσαν από την γνωστή σπηλιά και κατέληγαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με μια θεωρία να αναφέρει ότι ο Νταβέλης χρησιμοποιούσε ένα υπόγειο πέρασμα που κατέληγε στον πύργο της Δούκισσας της Πλακεντίας, όπου και την επισκεπτόταν συχνά καθώς διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις.. Στη Μονή της Πεντέλης και μέσα στο Κρυφό Σχολειό υπάρχει μια μπαζωμένη τρύπα η οποία φημολογείται ότι οδηγεί μέχρι την σπηλιά του Νταβέλη!

davelis-2 davelis-4 eklissakia-penteli

Η σπηλιά του Νταβέλη εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από το ζεύγος Πετρόχειλου το 1936. Η είσοδος της σπηλιάς είναι επιβλητική και μετά την είσοδο ακολουθεί ένα τεράστιος κατηφορικός θάλαμος μήκους 112 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων. Στο  χαμηλότερο σημείο του θαλάμου,υπάρχει ένα  επικίνδυνο πέρασμα, βάθους περίπου 10 μέτρων και κάπου στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή λακκούβα με νερό, τη “λίμνη των νυμφών”. Στην σημερινή είσοδο της σπηλιάς βρίσκονται δύο μικρά εκκλησάκια, το πρώτο είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου και το δεύτερο του Αγίου Σπυρίδωνα.  Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τις αρχές του 1980, υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις στην σπηλιά αλλά και στους γύρω χώρους από έργα που πραγματοποίησε του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προκάλεσαν σημαντικές αλλοιώσεις στον χώρο, και σύμφωνα με πληροφορίες από το βιβλίο του ερευνητή Γιώργου Μπαλάνου “Πέρα από το αίνιγμα της Πεντέλης”, οι εργασίες που κορυφώθηκαν κατά την περίοδο 1977 – 1981, προκάλεσαν σημαντικές αλλοιώσεις στην σπηλιά καθώς χρησιμοποιήθηκαν βαρέα οχήματα αλλά και εκρηκτικά! Σε μικρή απόσταση επίσης από την Σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν και τρία τούνελ, τα οποία φημολογείται ότι είχαν κατασκευαστεί για την αποθήκευση πυραύλων, με κάποιες θεωρίες να κάνουν λόγο ότι μέσα σε αυτά τα τούνελ το ΝΑΤΟ έκανε κάποια πειράματα αντιβαρύτητας με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Ταχυδρόμου” το 1977, το αρχηγείο του Στρατού είχε παραδεχθεί ότι στην περιοχή υπήρξε στρατιωτική δραστηριότητα, και για περισσότερα από 5 χρόνια ολόκληρη η περιοχή αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Πεντέλης είχαν κηρυχτεί στρατιωτικές ζώνες, με  απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το βουνό για τους απλούς πολίτες!

tunel-penteli

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αναφορές κατοίκων της περιοχής για έντονες λάμψεις από το βουνό, περίεργους ήχους με μερικούς μάλιστα να έχουν έρθει σε επαφή με μικρά ανθρωποειδή που ξεπρόβαλαν μέσα από την σπηλιά, καθώς μια άλλη θεωρία θέλει την σπηλιά του Νταβέλη να είναι μια πύλη για την “κούφια Γη”, την θεωρία που υποστηρίζει ότι μέσα στη Γη υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικός κόσμος που κατοικείται από μικρά ανθρωποειδή..  Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης για ιπτάμενους δίσκους που προσγειώνονται στο βουνό τις βραδινές ώρες..Το βουνό της Πεντέλης παρουσιάζει ισχυρά μαγνητικά πεδία, και συνδέεται άμεσα με την Αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο που θα αναλύσουμε σε μελλοντικό μας άρθρο.Μέσα στην σπηλιά του Νταβέλη αλλά σε αρκετά σημεία του Πεντελικού όρους συναντάμε σκαλισμένα σε βράχους διάφορα σύμβολα, με το πιο γνωστό την περίφημη σκαλιστή παλάμη που βρίσκεται λίγα μέτρα αριστερά από την είσοδο της σπηλιά και που σύμφωνα με κάποιες θεωρίες η παλάμη αλλάζει θέση και μετακινείται συχνά..

palami-1

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την Σπηλιά και ακριβώς πάνω στον δρόμο υπάρχει ο περίφημος δρόμος αντιβαρύτητας, όπου όταν σβήσει κάποιος το αυτοκίνητο του και ενώ βρίσκεται σε ανηφορική κλίση, το αυτοκίνητο αρχίζει και ανεβαίνει μόνο του την ανηφόρα.. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε μια οπτική ψευδαίσθηση καθώς ο δρόμος είναι κατηφορικός αλλά η μορφολογία του βουνού προκαλεί μια σπάνια οπτική ψευδαίσθηση παρουσιάζοντας μια κατηφόρα ως ανηφόρα.. Οι περισσότεροι βέβαια κάνουν λόγο για ισχυρά μαγνητικά πεδία τα οποία και προκαλούν το φαινόμενο..

Συνεχίζεται…

Πηγές

Πεντέλη – Τιμόθεου Κιλίφη / Wikipedia

φωτό: Paratiritirio-penteli.blogspot.gr)

φωτό: Paratiritirio-penteli.blogspot.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress