Ο πλανήτης Άρης στη Γη!

Το νησί Ντέβον ανήκει στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος και είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στη Γη. Το έδαφος του παραμένει καλυμμένο με χιόνι σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο και συγκεκριμένα το ανατολικό τμήμα του νησιού έχει ένα στρώμα πάγου 500 μέτρων πάχους που δεν λιώνει ποτέ. Μόνο για ένα μικρό διάστημα το καλοκαίρι, ένα μικρό τμήμα του νησιού μένει χωρίς χιόνι αφού ακόμα και το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία τις ζεστές μέρες είναι περίπου 8 βαθμοί Κελσίου!

mar5

 

Η μέση θερμοκρασία όλο τον χρόνο είναι -16 βαθμούς, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό για την επιβίωση των φυτών αλλά και των ζώων. Είναι όμως το καταλληλότερο έδαφος για την NASA, καθώς εξομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες που έχει ο πλανήτης Άρης.

mar4

 

Από το 2001, το νησί Ντέβον είναι η βάση μιας ομάδας επιστημόνων της NASA, που δουλεύουν σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ της NASA, το Haughton Mars Project που έχει σκοπό να αναλύσει κατά πόσο είναι πιθανό ο άνθρωπος να ζήσει κάποια στιγμή στον Άρη!

 

mar3

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την NASA, και η βάση βρίσκεται στον κρατήρα που έχει δημιουργηθεί από την πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη στο νησί πριν από 39 εκατομμύρια χρόνια, τον κομήτη Haughton, από όπου έχει πάρει και το όνομα της η συγκεκριμένη αποστολή! Ο κρατήρας εξομοιώνει απόλυτα το έδαφος στον Άρη και εκεί γίνονται και όλες οι δοκιμές για όλα τα οχήματα που έχει στείλει η NASA στον κόκκινο πλανήτη, όπως το Mars Rover που δοκιμάστηκε πρώτα στο έδαφος του Ντέβον πριν ταξιδέψει για τον Άρη!

mar8

Οι μοναδικοί  κάτοικοι του νησιού εκτός από τους επιστήμονες είναι μόνο ένα σπάνιο είδος πτηνών που βρίσκεται στο νησί μόνο για λίγες μέρες το καλοκαίρι!

Νικόλας Μπάλλος – newmail.gr 

 

mar2 mar7 mar9 mars1

 

nim

 

mar6

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress