Ο Παρθενώνας του Τενεσί!

Η πόλη Νάσβιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα γνωστή ως μια από τις πιο εκλεπτυσμένες πόλεις του Αμερικανικού νότου, καθώς αρκετά καλά πανεπιστήμια ήταν συγκεντρωμένα στην πολιτεία. Το 1897 και με αφορμή την επέτειο της ένταξης της πολιτείας του Τενεσί στο Αμερικανικό κράτος φορείς της πόλης αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα, καθώς το Τενεσί είχε και το παρατσούκλι “Η Αθήνα του νότου” λόγω των πανεπιστήμιων και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης.

παρθ2

 

παρθ3

Ο Παρθενώνας ήταν φτιαγμένος από γύψο, ξύλο και τούβλα και όπως ήταν φυσικό με την πάροδο του χρόνου και καθώς ήταν εκτεθειμένος στον βροχερό καιρό του Τενεσί, είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Έτσι αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί, αλλά επειδή οι κάτοικοι της πόλης τον είχαν συνηθίσει πλέον και είχε γίνει σήμα κατατεθέν την περιοχής.. αποφασίστηκε να χτιστεί ένας νέος Παρθενώνας από μπετόν αυτή τη φορά!

 

παρθ4

Ο νέος Παρθενώνας του Τενεσί, λειτουργεί από το 1931 ως μουσείο τέχνης και το 1990 τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αθηνάς, κατασκευασμένο από γύψο και fiberglass, και έχει ύψος 13 μέτρα και καθιστώντας το, το μεγαλύτερο κομμάτι γλυπτικής εσωτερικού χώρου στον κόσμο!

παρθ53

 

παρθ742 παρθ782 παρθ787

newmail.gr

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress