Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν το πρώτο tablet!

Νεότερα στοιχεία από έρευνες πάνω στον μηχανισμό των Αντικυθήρων επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι ο συγκεκριμένος πολύπλοκος μηχανισμός υπήρξε ο πρώτος “υπολογιστής” καθώς έδειχνε με ακρίβεια την θέση του ήλιου και της σελήνης στον ουρανό και προέβλεπε την ακριβή ημερομηνία μιας έκλειψης και άλλων σημαντικών αστρονομικών γεγονότων.

γφρ

Τις νέες πληροφορίες για το tablet των αρχαίων Ελλήνων, παρουσίασε στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Ιστορικό Γιάννη Μπιτσάκη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες του πολύπλοκου μηχανισμού που του επέτρεπε με ακρίβεια να υπολογίσει την θέση του ήλιου και της σελήνης.

νβ

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είχε ανακαλυφθεί σε ναυάγιο ανοιχτά των Αντικυθήρων και χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ και του 100 π.Χ και οι επιστήμονες μετά από έρευνες πιστεύουν ότι ο μηχανισμός μπορεί να είχε κατασκευαστεί ακόμα και μισό αιώνα πριν από το ναυάγιο! Το ναυάγιο είχε βρεθεί στις αρχές του 1900 και μεταξύ των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν ήταν αρκετά αγάλματα αλλά και θησαυροί της εποχής που βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

 

κξ

Ο μηχανισμός που κινεί τα γρανάζια είναι τόσο πολύπλοκος που χρειάστηκαν χρόνια ερευνών για να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο λειτουργίας του, και ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι έχουν “διαβάσει” όλα τα μυστικά του μηχανισμού..

Η πλέον αποδεκτή θεωρία για την λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός υπήρξε ένα είδος αναλογικού υπολογιστή εκείνης της εποχής που υπολόγιζε τις κινήσεις όλων των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις του ηλίου και της σελήνης αλλά και τις διαφορετικές φάσεις της σελήνης.

 

 

08

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress